هر چی لازمه در مورد دکوراسیون داخلی بدونی؛ از طراحی و رنگ بندی گرفته تا انواع سبک و ترفندها

آیا شما هم علاقه مند به دکوراسیون داخلی هستین؟ دوست دارین خودتون خونه تون رو به بهترین شکل دکور کنین و بهترین چیدمان رو داشته باشین؟؟ منکه عاشقشم، وقتی مدل های دکوراسیون داخلیِ شیک رو میبینم کیف میکنم و با خودم میگم چطور میشه منم بتونم مناسب ترین رنگ بندی، سبک و چیدمان رو برای خونه م انتخاب و اجرا کنم؟
این شد که به فکر نوشتن این متن افتادم. در اینجا میخوام خیلی ساده، تماااام نکات اصلی که برای طراحی دکوراسیون داخلی نیاز دارین رو باهاتون درمیون بذارم.
همونطور که میدونین مبحث دکوراسیون داخلی بسیار گسترده و مفصل هست، منم سعی کردم اینجا به عنوان راهنمای کاملِ دکوراسیون داخلی، به تمام جنبه ها بپردازم. اما برای اینکه طولانی بودن متن شما رو اذیت نکنه، موضوعات رو دسته بندی کردم تا بتونین راحت تر به اونچه که نیازتون هست دسترسی داشته باشین.
در فهرست زیر تمام موضوعات بررسی شده در این مقاله رو میبینین، با کلیک روی موضوع مورد علاقه تون، هدایت میشین به همون قسمتی که نیاز دارین:
- هدف دکوراسیون داخلی
- مراحل اجرای دکوراسیون داخلی
- نکات دکوراسیون داخلی پروژه نوساز
- نکات دکوراسیون داخلی پروژه بازسازی
- اجزا و عناصر دکوراسیون داخلی (رنگ، نور، مبلمان و …)
- اصول اساسی دکوراسیون داخلی
- بایدها و نبایدهای دکوراسیون داخلی
- سبکهای دکوراسیون داخلی
- دکوراسیون داخلی نشیمن و پذیرایی
- دکوراسیون داخلی آشپزخانه
- دکوراسیون داخلی اتاق خواب
- ترفندهای دکوراسیون داخلی
هدف از دکوراسیون داخلی چیست؟
همونطور که گفتیم دکوراسیون داخلی دانشی هست که در هر فضایی کاربرد داره، مثلا در خانه برای به وجود آوردن فضایی گرم و صمیمی که موجب آسایش و راحتی اعضای خانواده میشه و نیازهای هریک از افراد رو فراهم میکنه، به کار میره.
در فضاهای تجاری برای جذب مشتری، در محیط اداری باعث بالاتررفتن کارآیی کارمندان میشه و نتایج رو زیر و رو میکنه.
برای طراحی دکوراسیون داخلی باید چه مراحلی طی کرد؟
شاید فکر کنید چیدن یک خانه که کاری نداره و از هر کسی برمیاد، پس خودمون خیلی راحت میتونیم خانه رو دکور کنیم. اگر شما هم تسلط کافی به این حیطه دارین، مسلما میتونید هر فضایی رو دکور کنید اما همیشه مراجعه به متخصص، درحالی که خودتون هم آگاهی نسبی از موضوع داشته باشین، نتیجه بهتری دربر داره.
حالا بریم ببینیم غیر از مراجعه به متخصص چه کارهای دیگهای باید انجام داد. البته گفتن این نکته ضروری هست که دکوراسیون داخلی برای هر پروژهای قابل تعریف هست؛ چه خانه شما نوساز باشه و چه نیاز به بازسازی داشته باشه. در هر دو صورت میتونید با توجه به نیازتون فضای داخلی رو دکور کنید (در ادامه در مورد دکوراسیون داخلی در خانه های نوساز و بازسازی شده به تفکیک صحبت میکنیم). پس مراحل اجرای دکوراسیون داخلی عبارت است از:
- نیاز سنجی: اینکه هر خانوادهای سبک زندگی مخصوص خودشون رو دارن و باید با توجه به این سبک خانه مناسبی داشته باشن تا در اون احساس راحتی کنن. مثلا اگر زیاد اهل مهمونی دادن و دورهمی هستین، داشتن یک فضای پذیرایی بزرگ و مبلمان کافی اهمیت زیادی داره. اگر تفریح بچهها در اولویت هست، داشتن فضا و ابزار مناسب بازی نیاز شما محسوب میشه. پس در مرحله اول ببینید هر کدوم از اعضای خانواده چه عادتها، نیازها و سلیقهای دارن.
- انتخاب سبک: برای داشتن یک فضای یکپارچه که تمامی ریزفضاها هماهنگی خوبی باهم داشته باشن، بهتره که سبک مشخصی رو برای دکوراسیون خانه انتخاب کنین که در ادامه به تفصیل درباره این قسمت صحبت میکنیم. فقط بهتره سلیقه تمامی افراد خانواده رو بدونید، سبکهای دکوراسیون داخلی رو به خوبی بشناسین تا بتونین تصمیم بگیرین که چه سبکی به سلیقه همه نزدیکتر هست.
- تعیین و تقسیم بودجه: در همه کارها مسلما بودجه حرف اول رو میزنه. نمیشه بدون حساب و کتاب پروژه رو شروع کرد، چون ممکنه در مراحل پایانی به مشکل بر بخورید. پس بهتره بودجه کلی رو تعیین کنید، با توجه به نوع پروژه -نوساز یا بازسازی- کارهایی که باید انجام بشن رو لیست کنید و باتوجه به اهمیت و اولویت، به هر قسمت بودجهای رو اختصاص بدین تا کار راحتتر بشه.
- تهیه مود بورد (Mood Board): شاید براتون سوال پیش بیاد که مود بورد چیه؛ خیلی ساده است، قراره مجموعهای باشه از هر چیزی که دوست دارین تا با طراح و دکوراتور در میون بذارید یا در مراحل انتخاب جزئیات و خرید خودتون ازش استفاده کنید. پس اگر قراره بازارگردی داشته باشین یا اینترنت رو زیر و رو کنید، هر چیزی که خوشتون میاد رو ذخیره کنین؛ رنگ، الگو، بافت، مبل، جزئیات طراحی و … تا به موقع ازشون استفاده کنید (خواهرانه بگم بهتون، مود بورد معجزه میکنه، حتما ازش استفاده کنین. فقط کافیه تمام تصاویری که مورد علاقه تون هست رو بیارین کنار هم و مشخص کنین از هر تصویر کدوم قسمتش رو بیشتر دوست دارین، اینجوری دکوراسیون ایده آل شما میشه مجموعه ای از جزئیات مورد علاقه تون از هر تصویر).
5. مراجعه به متخصص: وقتی دستتون حسابی پر بود از اطلاعات و نمونههای تصویری، میتونید دنبال دکوراتور مناسب بگردین (سلام ساختمان هم میتونه بازسازی کننده و دکوراتورهای حرفه ای رو بهتون معرفی کنه) و وقتی فرد مدنظرتون رو پیدا کردین، تمام مراحلی که تا الان طی کردین رو به اشتراک میگذارین. بهتره زمانی رو به طراح بدین تا آزادانه بتونه طرح مدنظرش رو پیاده کنه، از اون مدل سه بعدی تهیه کنه و با شما درمیون بذاره.
استفاده از فناوریهای روز رو دست کم نگیرین، چون تماما به نفع شما تمام میشه. باعث میشه شما قبل از اقدام به هر کاری، حتی عقد قرارداد، طرح رو ببینید و در صورتی که خوشتون اومد وارد مرحله بعدی بشید. اینطوری هر تغییری هم در طرح نیاز باشه اعمال میشه، تجسم شما از فضا واقعیتر هست، درصد خطا پایین میاد و هدررفت زمان و هزینه به کمترین حد میرسه.
از اینجا به بعد کار رو به متخصص بسپارید! در بسیاری از کشورهای خارجی از این مرحله به بعد دکوراتور وظیفه و مسئولیت تمام کارها رو به عهده داره و طبق اطلاعاتی که از کارفرما کسب کرده، خریدها رو انجام و طرح رو پیاده میکنه، نهایتا خانه مبلمان شده و تمیز در اختیار مشتری قرار میگیره اما شاید این فرهنگ چندان در کشور ما هنوز رایج نباشه. پس بهتره برای انتخاب موارد اساسی و خرید وسایل همراه دکوراتور باشید. مطمئنا قبل از اقدام به خرید تمامی قسمتهای خانه اندازهگیری میشه تا در انتخاب وسایل اشتباه نکنید.
نکات دکوراسیون داخلی در خانه نوساز چیست؟
اغلب، پروژههای نوساز برای دکوراسیون داخلی گزینههای بهتری هستن، چون با دید بازتری انتخاب شدن و نکات اصلی در اونها مدنظر قرار گرفته. فضای خالی و دستنخوردهای که مثل یک کاغذ سفید منتظره ما اون رو با طرحمون قشنگتر کنیم و معمولا نکات دکوراسیون داخلی خانه نوساز به صورت زیر هست:
- تعیین و تفکیک فضاها در صورت نیاز؛ مثلا تفکیک نشیمن و پذیرایی و غذاخوری یا اتاقهای خواب اختصاصی بچهها
- فهرست نیازها و سلایق اعضای خانواده
- انتخاب سبک مدنظر
- انتخاب اجزای اصلی مثل پوشش دیوارها یا سقف (البته این قسمت جزو طراحی داخلی محسوب میشه اما برای کامل بودن موضوع این رو ذکر میکنیم)
- اندازهگیری دقیق فضاها
- جمعآوری نمونههای تصویری
- خرید وسایل برحسب نیاز و گنجایش فضا و سبک انتخابی
- چیدمان اصولی
نکات دکوراسیون داخلی در خانهی بازسازی شده چیست؟
پروژههای بازسازی معمولا از چندین بخش تشکیل میشن و بودجه باید بین این بخشها تقسیم بشه. به همین دلیل ممکنه تفاوتهایی با یک پروژه نوساز داشته باشه. در تمامی پروژههای بازسازی، اولین کار رفع ایرادات و تعمیرات هست. اگر نقشه فضا نیاز به تغییر داشته باشه، باید انجام بشه و نهایتا نوبت به دکوراسیون داخلی میرسه. براساس حرفی که اول زدیم اینجا اولویتبندی اهمیت زیادی پیدا میکنه. پس شما باید ببینید در این پروژه چه کاری براتون اهمیت داره:
- رفع ایرادات و تعمیرات
- طراحی مجدد اجزایی مثل کابینت و کمد و ….
- طراحی و تعویض سقف کاذب و کفپوش و …
- تغییر ظاهر خانه مثل رنگ دیوار، کاغذ دیواری یا کابینت و …
- عوض کردن مبلمان یا نه صرفا تغییر حس و حال خانه که با تغییری در نحوه چیدمان یا بازسازی قطعاتی از مبلمان و استفاده مجدد از اونها
- اضافه کردن عناصر تزئینی با توجه به طراحی جدید دکوراسیون
در دکوراسیون داخلی چه موضوعات و عناصری نقش دارن؟
هر فضایی از اجزای فیزیکی و بصری متفاوتی با توجه به کاربردش تشکیل میشه. برای داشتن یک فضای داخلی مناسب، بدون توجه به کاربرد، استفاده از چندین عنصر اهمیت داره:
- رنگ
- نور
- الگو
- گل و گیاه
- مبلمان
در ادامه در مورد هر یک از عناصر 5 گانه بالا بیشتر توضیح میدیم.
1. نقش رنگ در دکوراسیون داخلی
وقتی وارد یک محیط میشید چه چیزی اول نظر شما رو به خودش جلب میکنه؟ مطمئنا رنگهای موجود در فضا. حالا این رنگها میتونن به زمینه اختصاص داشته باشن یا به عناصر موجود در فضا، تفاوتی نداره، مهم انتخاب درست این رنگهاست. اگه میخوای بیشتر با تاثیر رنگ در دکوراسیون داخلی آشنا بشی، روی لینک زیر کلیک کن:
احتمالا چیزی که بیشترین تاثیر رو بر انتخاب رنگ داره و مقدم بر اون هست، انتخاب سبک دکوراسیون باشه. چون اکثر سبکها پالت رنگی مخصوص به خودشون رو دارن.
اما به صورت کلی رنگ در یک فضا نباید باعث آشفتگی بصری بشه، یعنی نباید تضادهای افراطی عمدی داشته باشه و نباید افراد رو خسته، کسل و بیانرژی کنه. استفاده از رنگهایی با تناژ یکسان و سایههای متفاوت یا رنگهای مکمل بهترین انتخاب در دکوراسیون داخلی محسوب میشن. طیف رنگهای سرد و گرم میتونن ترکیب خوبی باهم بسازن اما استفاده صرف از رنگهای گرم یا رنگهای سرد در دراز مدت نتیجه مطلوبی نداره چون مستقیما در روحیه افراد اثر میذاره.
2. نقش نور در طراحی دکوراسیون داخلی
مطمئنا الان دیگه اهمیت نور طبیعی بر کسی پوشیده نیست و طراحی فضاهای داخلی به سمتی پیش میره که تا حد ممکن حجم بیشتری نور وارد فضا بشه. برای شناخت اثر نورپردازی در دکوراسیون داخلی، روی لینک زیر کلیک کنید:
معجزه نورپردازی در دکوراسیون داخلی
اما در کنار نورهای طبیعی، نورپردازی مصنوعی واجب هست و نمیشه اون رو نادیده گرفت. پس در وهله اول سعی کنید مانعی برای عبور نور و هوا نباشید؛ یعنی در انتخاب پرده و سایهبان پنجره دقت کافی رو داشته باشید.
نورپردازی مصنوعی هم بهتره برای هر فضا به صورت اختصاصی طراحی بشه و از نورپردازی کلی پرهیز کنین. تنوع نوری اهمیت زیادی داره، یعنی سعی کنید نورهای گسترده، خطی و نقطهای رو در کنار هم داشته باشین، حتی میشه رنگهای مختلف نوری رو به کار برد. استفاده از لامپهای قابل تنظیم چه از لحاظ زاویه و چه نور، کمک بزرگی به دکور کردن میکنه. مثلا بهتره فضای غذاخوری یا پیشخوان آشپزخانه نورپردازی مختص به خود با ارتفاع مناسب داشته باشن.
3. اثر الگو (طرح و نقش دیوارها، مبلمان و ..) در طراحی داخلی
حظ بصری نکتهای هست که شاید همه به دنبالش باشیم اما ندونیم چطور میشه بهش دست پیدا کرد. یکی از عوامل تاثیرگذار در این مساله، الگوهایی هست که در دکوراسیون منزل به کار میبریم؛ طرح و نقش دیوارها، روکش مبلمان، فرش، حتی طرح اکسسوریهایی که به عنوان تزئین در فضا استفاده میشن اهمیت زیادی دارن.
بازهم اینجا سبک شاید در انتخاب الگوها نقش داشته باشه. اما حفظ تعادل و جلوگیری از آشفتگی دو اصل اساسی در انتخاب الگوها به شمار میرن. در خیلی موارد الگوهای بومی و ارگانیک طرفدارن بیشتری دارن.
4. نقش گل و گیاه در دکوراسیون
تقریبا هر فضایی و هر سبکی موافق استفاده از گل و گیاه طبیعی هست. انرژی که از گیاهان دریافت میشه، تاثیر فوقالعادهای در فضا و افراد داره. برای همین توصیه میشه تا جایی که فضا و سبک مدنظرتون اجازه میده، از این عنصر بهره کافی ببرید. در استفاده از گل و گیاه میشه خلاقیتهای زیادی نشون داد، مثلا دیوارهای سبز، پاسیو، گلدانهای آویز و … انتخابهای متنوعی هستن.
5. نقش مبلمان در طراحی دکوراسیون داخلی
تقریبا مهمترین عنصر در دکوراسیون داخلی مبلمان هست. مبلمان شامل تمامی وسایلی که ما در دکور یک فضا و چیدمان اون میبینیم از کاناپه، صندلی و میز گرفته تا ظروف و وسایل تزئینی میشه. به دلیل تنوع مبلمان و کاربرد اونها، انتخاب و چیدمان اهمیت زیادی پیدا میکنه و همین اصول فضای شما رو خوب یا بد میکنه. این اصول چه چیزهایی هستن؟
اصول انتخاب و چیدمان مبلمان
از نقش موثر مبلمان در دکوراسیون خانه گفتیم، باید بدونید که انتخاب مبلمان مناسب براساس سبک و نیاز به فضایی که در اون استفاده میشه هم بستگی داره. بزرگی و کوچکی یک فضا، تفکیک محیط به بخشها و کاربردهای متفاوت، حس و حال فضا همه در انتخاب مبلمان تاثیرگذار هست. مثلا دکوراسیون داخلی اتاق خواب کوچکی رو درنظر بگیرید که نیاز به یک تخت دونفره داره. مسلما در این اتاق انتخاب یک تخت دونفره کینگسایز با سرتخت خیلی بزرگ و تزئینات فراوان و رنگ تیره اصلا انتخاب درستی نیست، چون فضا رو از اینی که هست کوچکتر جلوه میده یا برای مطالعه، آرایش، نگهداری لباس و وسایل و … اگر مبل جداگانهای تهیه بشه، تقریبا هیچ فضای تنفسی در اتاق باقی نمیذاره و اینجاست که پای مبلمان چندمنظوره وسط میاد که بتونه نیازهای مختلفی رو برآورده کنه.
در گذشته اغلب دیوارها تعیینکننده تفکیک فضایی بودن اما الان اکثر نقشهها به صورت باز و آزاد طراحی میشه، در نتیجه مبلمان باید حد هر فضا رو تعیین کنن، پس نحوه چیدمان اهمیت زیادی پیدا میکنه. هر فضا علاوه بر عملکرد، شخصیت خاص خودش رو هم داره که این شخصیت با چیدمان مبلمان نشون داده میشه؛ مثلا نشیمن فضایی هست که افراد حول یک نقطه کانونی جمع میشن و میخوان اوقاتی رو باهم سپری کنن یا در اتاق خواب عملکردهای مختلف درون یک فضا تعریف میشن، پس باید تفکیک درستی بینشون صورت بگیره و این کارها با مبلمان امکانپذیر هست. اما چطور؟
برای ایده گرفتن در مورد انواع چیدمان، میتونین از مطالب زیر استفاده کنین:
برای داشتنِ بهترین دکوراسیون داخلی، چه اصولی رو رعایت کنیم؟
هر طراح و دکوراتور قبل از پیادهسازی هر طرحی، باید چند اصل رو در ذهن داشته باشه و اونها رو بدون توجه به عملکرد فضا رعایت کنه:
- سبک و استایل
- نقطه کانونی
- رعایت تعادل
- توجه به فضاهای منفی
در ادامه در مورد هر یک از اصول بالا بیشتر توضیح میدیم.
1. سبک و استایل دکوراسیون
سبک و استایل که در این مطلب بارها و بارها ازش حرف زدیم و نشون میده چه نقش پررنگی در دکوراسیون داخلی داره. درواقع این سبکهای دکوراسیون پایه و اساس انتخابهای بعدی شما رو تشکیل میدن. هر کدوم ویژگیهای منحصربهفرد خودشون رو دارن و درواقع شما با انتخاب هر سبک بخشی از روحیه، سلیقه و شخصیت خودتون رو به نمایش میذارید. اتفاقا نکتهای که در این قسمت اهمیت پیدا میکنه، این هست که شما هر سبکی رو که انتخاب میکنین، بهتره امضای خودتون رو پای اون سبک و فضا بذارید، یعنی چی؟ یعنی اون سبک رو طبق سلیقه خودتون بازطراحی کنین تا خانه شما منحصرا برای خودتون باشه.
2. نقطه کانونی در دکوراسیون داخلی
ایجاد نقطه کانونی چه از لحاظ فیزیکی و چه از لحاظ بصری در فضاهای داخلی اهمیت زیادی داره. مثلا در نشیمن با استفاده از یک شومینه یا کتابخانه، میشه نحوه چیدمان مبلها رو تعیین کرد و چشمها رو به این نقطه معطوف کرد یا با استفاده از یک اکسسوری خاص، دیواری با رنگ و طرح ویژه، اثری هنری توجهها رو جلب کرد. حالا میشه حول این نقطه داستانسرایی کرد.
3. رعایت تعادل فضایی و بصری
داشتن تعادل در هر فضایی یکی از مهمترین اصول به شمار میاد. تعادل فضایی و بصری الزاما به معنای تقارن نیست، اتفاقا تقارن بیش از حد اصلا در دکوراسیون داخلی توصیه نمیشه. تعادل در انتخاب رنگ، طرح، نحوه چیدمان تاثیرگذاره.
4. توجه به فضاهای منفی
توجه به فضاهای منفی شاید براتون غریب به نظر برسه اما اصل مهمی در طراحی معماری به شمار میاد. همه چیز از ابعاد مثبت و منفی تشکیل شدن که این موضوع شامل فضا هم میشه. هر قسمتی که با وسیلهای پر میشه، مثبت و هر قسمتی که خالی میمونه منفی نام میگیره. باتوجه به اصل تعادل، اینجا هم باید توازنی بین مثبت و منفی برقرار باشه و دکوراسیون خوب، دکوری نیست که پر از وسیله باشه. اصطلاحا باید برای فضا «نفس کش» گذاشت، اجازه بدین هوا جریان پیدا کنه.
بایدها و نبایدهای دکوراسیون داخلی چیست؟
- از اهمیت سبک و نظرسنجی از اعضای خانواده و رسیدن به یک سبک واحد چندین بار صحبت کردیم. این موضوع رو نباید دست کم گرفت، اینکه برای هر قسمت از خانه یک سبک دکوراسیون انتخاب بشه، اتفاق جالبی نیست و آشفتگی ایجاد میکنه. یکی از اصول دکوراسیون داخلی رسیدن به یک وحدت همگانی هست.
- از تعادل به عنوان یکی از اصول و از رنگ به عنوان عنصر دکوراسیون داخلی صحبت کردیم که ترکیب این دو نشون میده شما باید در انتخاب رنگ حد تعادل رو رعایت کنید. مثلا پالت رنگی تمام سرد یا گرم اصلا مناسب نیست چون خیلی سریع خستهکننده میشه یا انتخاب رنگهای خیلی تند یا خیلی آروم و یکدست تاثیر منفی داره. ترکیب بهترین انتخابه.
- بافت در دکوراسیون به چه معناست؟ سادهترین تعریف برای بافت این هست که شما بتونین لمسهای متفاوتی رو در یک فضا تجربه کنید؛ مثلا همنشینی چوب و فلز درکنار چرم و پشم با ظرافت گیاهان و حس طبیعی حصیر و …. پس استفاده از بافتهای مختلف در دکوراسیون داخلی یک باید محسوب میشه. حتی طراحیهای لایهلایه طرفداران خاص خودشون رو دارن.
- رعایت تناسبات فضایی! یعنی چی؟ قبلا هم بهش اشارهای کردیم، یعنی باتوجه به تناسبات فضا وسیله بچینید. اگر دیوار خیلی بزرگی دارید، لازم نیست برای پر کردنش کل سطح رو با تابلوهای کوچک بپوشونید، کافیه از یک تابلو نسبتا بزرگ استفاده کنید یا اگر غذاخوری کوچکی دارین، نیازی به لوستر و چراغآویزهای خیلی بزرگ نیست چون برعکس فضای شما رو کوچکتر نشون میدن.
- قبلا گفتیم که چیدمان مبلمان شخصیت هر فضا رو تعیین میکنن، پس اینکه همه چیز رو به دیوار تکیه بدیم و مبلها رو اصطلاحا اتوبوسی بچینیم اصلا جلوه جالبی نداره. فضاها رو هم خیلی راحت با شکل چیدمان مبلها یا عناصر جداکننده متحرک و متخلخل مثل قفسه و کتابخانه میشه تفکیک کرد که نیاز به دیوار نباشه و همچنان نور و هوا در فضا جریان داشته باشه اما در عین حال حریم فضایی رعایت بشه.
- ترتیب مراحل اجرای دکوراسیون رو تا حد ممکن رعایت کنید. برای مثال اگر بودجه رو تقسیمبندی نکنین، احتمالا اواخر پروژه با مشکلات بزرگی روبرو بشید یا اگر اول خریدهاتون رو انجام بدین و بعد به دکور کردن فضا مثل رنگ و … بپردازید، با محدودیت روبرو میشید.
- سعی کنید کیفیت همیشه بر کمیت براتون ارجح باشه، چون ماندگاری موضوع مهمیه و اگر شما کلی وسیله ارزون و بیکیفیت داشته باشین، جلوه جالبی نداره اما میشه با تعداد کمتری وسیله باکیفیت به دکوراسیون بهتری رسید.
- نکته مهمی که اغلب در دکوراسیون نادیده گرفته میشه ارتفاع صحیح چینش اجزاست. مثلا قابهایی که قراره روی دیوار نصب بشن، نباید خیلی بالا یا خیلی پایین باشن، تراز درست، خط دید هر فرد هست که مثلا در فضای غذاخوری که اغلب افراد نشسته هستن، این خط دید پایینتر میاد یا انتخاب جای اصلی تلویزیون هم از همین قانون پیروی میکنه.
انواع سبکهای دکوراسیون داخلی چیست؟
بلاخره رسیدیم به موضوعی که خیلی بهش اشاره شد و اینکه شما هم به اهمیتش پی ببرید برامون خیلی مهمه؛ سبکهای دکوراسیون داخلی!
در همین راستا سلام ساختمان تمام تلاشش رو میکنه تا شما با 0 تا 100 هر سبک به خوبی آشنا بشید و قوانین اونها رو در فضاهای اصلی بشناسید. در اینجا هم اشاره مختصری به هر سبک میکنیم و شما رو به تفصیل اونها ارجاع میدیم. البته این موضوع رو اشاره کنیم که سبکهای دکوراسیون داخلی رو میشه خیلی با وسواس تفکیک کرد و تعداد زیادی سبک رو جداگانه تعریف کرد اما ما در اینجا به سبکهای اصلی که طرفدار بیشتری در دنیا دارن، اشاره میکنیم.
- سبک ایرانی (Persian)
- سبک کلاسیک (Classic)
- سبک سنتی (Traditional)
- سبک مدرن (Modern)
- سبک مینیمال (Minimalist)
- سبک معاصر (Contemporary)
- سبک انتقالی (Transitional)
- سبک مدرن اواسط قرن بیستم (Mid Century)
- سبک صنعتی (Industrial)
- سبک التقاطی (Eclectic)
- سبک بوهمیان (Bohemian)
- سبک مزرعهای (Farmhouse)
- سبک شابیشیک (Shabby Chic)
- سبک ساحلی (Coastal)
- سبک هالیوودی (Hollywood)
- سبک روستیک (Rustic)
- سبک فرانسوی (French)
- سبک اسکاندیناوی (Scandinavian)
- سبک مدیترانهای (Mediterranean)
- سبک آرتدکو (Art Deco)
- سبک ذن آسیایی (Asian Zen)
- سبک جنوب غربی (Southwestern)
- سبک گلم (Glam)
- سبک تروپیکال (Tropical)
1. سبک دکوراسیون ایرانی
به خانههای قدیمی مادربزرگهاتون که فکر میکنید، چی یادتون میاد؟ احتمالا یک حوض آبی و شمعدونیهای دورش، حیاط آجری با بهارخوابی که همیشه شسته و تمیز برای دورهمی آماده بود، اتاقهای تو در تو با تاقچههای کوچک و بزرگش، درهای طاقی و فرش ایرانی و … اینها نمونه کاملی از معماری گذشته ما هستن که به سبک ایرانی معروفه. البته قدمت معماری داخلی ایرانی به سالهای خیلی دوری برمیگرده که به ایرانی کهن معروفه.
2. سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک
اگر آدمی هستین که نظم، تعادل، تقارن و جزئیات براتون مهمه، سبک کلاسیک، سبک شماست. معمولا فضاهایی که به سبک کلاسیک دکور میشن، مجلل هستن و به عنوان فضاهای لوکس شمرده میشن. رنگهای طلایی، بژ، کرم و رنگهای غنی برگرفته از جواهرات نمادی از سبک کلاسیک محسوب میشه. نقوش و طرحهای تزئینی در همه جا از کاغذدیواری گرفته تا پرده و روکش مبلمان دیده میشه. چوب معمولا حرف اول رو در این دکور میزنه و همه چیز در نهایت ظرافت طراحی میشه.
3. سبک سنتی یا تردیشنال
سبک سنتی شباهتهای زیادی به سبک کلاسیک داره اما شاید تنها تفاوتش کمتر تجملی بودن این سبک باشه. تزئینات کمی سادهتر میشن و کیفیت متریالهای مورد استفاده کمی پایینتر میاد تا افرادی که به سبک کلاسیک علاقه دارن اما نمیتونن هزینههای اون رو تامین بکنن هم بتونن خانه خودشون رو مشابه کلاسیک دکور کنن. اگر میخواید شناخت بهتری از این دو سبک پیدا کنید، به اینجا سری بزنید.
4. دکوراسیون به سبک مدرن
دنیای امروز ما اسیر چی شده؟ مدرنیته که تقریبا نقطه مقابل سبکهای سنتی و کلاسیک قرار میگیره. در سری سبکهای مدرن، تزئینات رفته رفته کمتر میشن و دکوراسیون به سمت کاربردی و عملگرا پیش میره، خطوط ساده و رنگها ملایم میشن. بعضیها معتقدن مدرنیته روح فضا رو گرفته اما این حرف منصفانه نیست و سبک مدرن اگر درست طراحی و اجرا بشه، جذابیتهای زیادی داره. همین مدرنیته زندگی رو برای ما سادهتر کرده!
5. سبک دکوراسیون مینیمال
سبک منیمالیسم تقریبا مدرنتیه رو به حد اعلا رسونده؛ با شعار «کمتر، بیشتر است» میتونین یک مینیمالیست حرفهای بشین. هر چه اضافه است رو از محیط خارج کنین، اطرافتون رو خلوت کنین، رنگها رو ملایم و خنثی انتخاب کنین، هر چیزی در سادهترین شکل ممکن باشه و سعی کنین فضایی یکدست به وجود بیارین. تبریک میگم، شما به یک مینیمال تبدیل شدین!
6. سبک معاصر
پلانهای آزاد و فرمهای باز، رنگهای طبیعی، وسایل ساده و زیبا ویژگیهای بارز سبک معاصرن که شاید فکر کنید شباهت زیادی با سبک مدرن داره، اما نباید این دو سبک رو باهم اشتباه بگیرید، چطوری؟ اینطوری! همونطور که از اسم این سبک پیداست، به زمان حال برمیگرده، پس میتونه روز به روز در حال تکامل باشه، بنابراین هر لحظه باید انتظار تغییر رو داشت و سبک معاصر میتونه برای هر کسی ویژگیهای منحصربهفردی داشته باشه.
7. سبک انتقالی یا ترنزیشنال
سبک ترنزیشنال یا انتقالی پیوند بین سنت و مدرنیته است و میخواد دل اکثریت رو به دست بیاره. عناصر طبیعی مثل چوب و سنگ در این سبک زیاد به کار میرن و معمولا رنگهای گرم و خنثی در کنار هم دیده میشن. سبک انتقالی چون قراره ماهیت بینابینی داشته باشه، انعطاف بیشتری از خودش نشون میده و همین موضوع دست شما رو در انتخاب باز میذاره.
8. سبک مدرن اواسط قرن بیستم
اسم این سبک به وضوح میگه که قدمتش به چه زمانی برمیگرده؛ اواسط قرن بیستم میلادی و بعد از جنگ جهانی دوم! اما نکته جالبش این هست که ظاهری مدرن داره اما در عین حال عناصر سنتی رو هم در خودش جای میده. یه ویژگی منحصربهفرد در فضاهایی که به سبک اواسط قرن بیستم دکور میشن، دیده میشه این هست که اغلب زمینه با رنگ خنثی تا تیره و وسایل با رنگهای شاد و جسورانه دکور میشن.
9. سبک دکوراسیون داخلی صنعتی
سبک صنعتی چیزی برای پنهان کردن نداره و همیشه رو بازی میکنه، از طرفی یکم روحیه خشنی داره. حالا همه اینا یعنی چی؟ یعنی شاید نرمی و لطافتی که در ظاهر سبکهای دیگه دیده میشه رو در فضاهایی که به سبک صنعتی دکور میشن نبینین. دیوارهای آجری یا بتنی، تیرهای چوبی و لولههای فلزی، اتصالات و تاسیسات روکار یا رنگهای تیره نباید شما رو متعجب کنن، چون از اصول سبک صنعتی به شمار میان.
10. سبک التقاطی
اگر آدمی هستین که خیلی در چارچوبهای تعریف شده نمیگنجین و اراده آزاد براتون بیشترین اهمیت رو داره، سبک التقاطی برای شماست. خیلی راحت میتونین از سبکهای دیگه الهام بگیرین و نقاط مثبت چندین سبک رو یکجا جمع کنین و بقیه رو از سلیقهتون شگفتزده کنین. پس نمیشه اصول مدونی برای این سبک تعریف کرد.
11. سبک بوهمیان
اگر دقت کرده باشین هنرمندان در دنیای خاص خودشون زندگی میکنن، طبیعت منبع الهامشون هست و جزئیات براشون بسیار اهمیت داره. کلی وسایل خرد و ریزی دارن که پشت هر کدوم داستانی نهفته است و احتمالا نظم و هماهنگی رو در جاهایی میبینن که بقیه شاید اون رو کمی هم آشفته بدونن. این تعاریف تقریبا با سبک بوهمیان همخونی داره. وسایل قدیمی، طراحیهای چند لایه، عناصر طبیعی، نقش و نگارهای مختلف و رنگهای زنده از ویژگیهای دیگه این سبک محسوب میشه.
12. سبک مزرعهای
آرامش یک خانه به سبک مزرعهای رو به نظرم هیچ سبکی نمیتونه فراهم کنه. چیزی که همیشه در فیلم و سریالهای اروپایی قدیمی دیده میشه، خیلی به سبک مزرعهای نزدیکه. البته تشابهات سبک مزرعهای با سبک روستیک زیاده؛ عناصر چوبی و طبیعی، رنگهای گرم، پارچههای ارگانیک مثل الیاف طبیعی، حصیر، کنف و … و وسایل دستساز و نور طبیعی ویژگیهای سبک مزرعهای هستن.
13. سبک شابیشیک
هرجا دیدین کلی مبلمان آنتیک با رنگهای پاستلی و روکشهای پر نقش و گلدار یک جا جمع شدن، بدونین که صاحب اون فضا به سبک شابیشیک علاقه داره. درسته سادگی و آرامش از ویژگیهای اصلی این سبک به شمار میاد اما سرزندگی و طراوت هم به همون اندازه اهمیت داره. محیطهای شابیشیک به شدت مناسب زوجها و خونوادهعای عاشقه!
14. سبک ساحلی
همونطور که از اسمش پیداست، سبک ساحلی متاثر از دریا و طبیعت و ساحل هست. در عین حال که به شما آرامش دریا رو منتقل میکنه، هیجان امواج رو هم ارائه میده. طیف رنگی آبی، سفید و ماسهای بیشتر از هر چیزی در اون دیده میشه و نور طبیعی اهمیت زیادی داره. عناصر دریایی مثل صدف، سکان کشتی، لنگر یا هرچیزی که به نحوی به دریا و ساحل مربوط باشه در فضاهای ساحلی به عنوان تزئین به کار میره.
15. سبک هالیوودی
سبک پر زرق و برق هالیوودی که به همین اسم معروفه، نشون میده چه دکوراسیونی رو برای شما فراهم میکنه. هر چیز لوکسی که پیدا میکنین، میتونین در این دکوراسیون قرار بدین. مبلمان مخملی و عتیقهجات گرانبها و هر چیزی که درخشش کافی داشته باشه با رنگهای بنفش و قرمز و فیروزهای ترکیب موردپسندی برای سبک هالیوودی هستن.
16. سبک روستیک
وقتی به خانههای روستایی فکر میکنید، چه حسی بهتون دست میده؟ چیزی جز صمیمیت و گرما و سادگی؟ سبک روستیک برگرفته از فرهنگ روستایی هست و وسایل و عناصر در اون اغلب در شکل طبیعی خودشون به کار میرن، به همین دلیل شاید کمی زبر و خشن به نظر برسه. وسایل اکثرا چوبی و سفالی هستن. رنگبندی غالبا گرمه و در دکورهای روستیک غربی شومینه نقطه کانونی فضا به حساب میاد.
17. سبک دکوراسیون داخلی فرانسوی
سبک فرانسوی مثل کشور و مردمش، سبکی لوکس و مجلل و اشرافی هست. پردههای ابریشمی، دیوارهای حکاکی شده، وسایل لوکس و گرون، آینههای قدی و مبلمان رسمی جزو جدانشدنی سبک فرانسوی هستن. پالت رنگی خنثی و رنگهای مکملی مثل یاسی، سبز و آبی بیشترین استفاده رو در این سبک دارن.
18. دکوراسیون به سبک اسکاندیناوی
سبک اسکاندیناوی بیشتر در کشورهای دانمارک، سوئد، فنلاند، نروژ و ایسلند مورد استفاده قرار میگیره. مواد طبیعی، تزئینات و جزئیات حداقلی، پالت رنگی سیاه وسفید و نهایتا رنگهای آبی و خاکستری، خطوط منحنی و طرحهای ارگانیک ویژگیهای بارز سبک اسکاندیناوی هست.
19. سبک مدیترانهای
تا حالا به دکوراسیون داخلی کشورهای ایتالیا، یونان و اسپانیا دقت کردین؟ ترکیب آبی و سفید یونانی، در کنار طرحهای الهام گرفته از سبک مراکشی و طاق و قوسهای ایتالیایی فضایی صمیمی و دلنشین ایجاد میکنن. همه اینها تداعیکننده سبک مدیترانهای هستن.
20. سبک آرتدکو
آرتدکو در قرن بیستم غوغایی به پا کرد و انقلابی بود در زمانی که سبک ویکتوریایی میدونداری میکرد. اشکال هندسی در این سبک دکوراسیون بیشتر استفاده میشه و اغلب از فلزات و شیشه و آینه ساخته میشن. فضاهای آرتدکو پر هست از زرق و برق و ظرافته که در کنار نقاشیهای جذاب هنر خاص خودش رو رقم میزنه.
21. سبک ذن آسیایی
سبک یا مکتب ذن ریشه در فرهنگ ژاپنی داره و خب در آسیای شرقی بیشتر از هر جای دیگه طرفدار پیدا کرده. بنای این سبک در فراهم کردن آرامش با استفاده از تعادل و هماهنگی هست و تقریبا به اصول مینیمال شبیهه. تجمل و افراط هیچ جایی در سبک ذن آسیایی نداره و برای تک تک خطوط فکر میشه. رنگهای ملایم و عناصر طبیعی هم بیشترین کاربرد رو در این سبک دارن.
22. سبک جنوب غربی
سبکی که بیشتر برای بومیهای آمریکا، اسپانیا، نیومکزیکو و آریزونا استفاده میشه به جنوب غربی معروف هست. رنگها و طرحهایی برگرفته از طبیعت و جنگل، جزئیات فلزی و تزئینات خاص، پارچههای رنگارنگ و متریالهای گرم در خانههای جنوب غربی زیاد دیده میشه.
23. سبک گلم
سبک گلم برای کسانی کاربرد داره که به تزئینات فلزی، آینهها، رنگهای طلایی و مشکی و نقرهای علاقه دارن. مبلهای مخمل و نرم، وسایل مرمر، تابلوهای سیاه و سفید و لوسترهای چشمنواز اعضای جدانشدنی سبک گلم هستن. ترجیح بر این هست که رنگها در این سبک ساده و طرحها جلوهگر باشن، پس بهتره تمرکزتون رو بر روی جزئیات بذارین.
24. سبک تروپیکال
سبک تروپیکال یا استوایی سبکی زنده و جسور با رنگهای شاد و تند هست، مثل زرد، نارنجی و سبز روشن. وسایل و مبلمانی که بیشتر از بامبو یا حصیر، خیزران و ساج ساخته میشن. گیاهها نقش تعیینکنندهای در این سبک دارن و بهتره فضای بیرون رو به درون بیارین.
حالا که تا حدودی با اصول دکوراسیون داخلی، اهمیت اون در فضاهای مختلف، نحوه چیدمان و سبکهای دکوراسیون داخلی آشنا شدین، برای فهم بهتر میخوایم اون رو در فضاهای اصلی خانه تعریف کنیم تا اگر ابهامی هنوز باقی مونده، برطرف بشه. فضاهای اصلی خانه رو میشه به آشپزخانه، نشیمن، پذیرایی و اتاق خواب تقسیم کرد.
در دکوراسیون داخلی نشیمن و پذیرایی به چه نکاتی توجه کنیم؟
چرا نشیمن و پذیرایی باهم؟ چون در خانههایی که متراژ کافی برای تفکیک این دو فضا وجود نداشته باشه، در واقع نشیمن و پذیرایی در هم ادغام میشن و شاید بعضی باتوجه به فرهنگ و سبک زندگیشون تفکیک این دو فضا رو نپسندن. در هر صورت حتی اگر قرار باشه نشیمن و پذیرایی رو به عنوان دو فضای مجزا تعریف کنیم، حتما نیاز به دیوار و … نیست، میشه با کمی اختلاف ارتفاع، حتی نحوه چیدمان مبلها و استفاده از دو ست مجزا به این جداسازی رسید. حالا بهتره در دکوراسیون نشیمن یا پذیرایی چه نکاتی رو رعایت کنیم؟
رعایت تناسبات در دکوراسیون نشیمن و پذیرایی
موضوع خیلی مهم در معماری داخلی و دکوراسیون تناسبات هست، شاید با خودتون فکر کنید این مساله خیلی به دکوراسیون داخلی ربطی پیدا نمیکنه اما باید بگم اشتباه میکنید، چرا؟ چون تناسبات علاوه بر فضا توسط وسایل هم شکل میگیره و باید رعایت شه. مثلا شما باید تعداد کلی رو بر حسب اندازه کلی فضا انتخاب کنین و ترجیحا نشیمن یا پذیرایی رو به انباری از لوازم مختلف تبدیل نکنین یا با توجه به ابعاد نشیمن و پذیرایی که دارین، مبل و میز و … رو انتخاب کنین، نه خیلی بزرگ که فضا رو محدود کنه و نه خیلی کوچیک که در فضا گم بشه.
مساله دیگهای که در تناسبات دکوراسیون داخلی اهمیت داره، رعایت نسبت در چیدمان هست. اکثر طراحان و دکوراتورها ترجیح میدن از تناسبات طلایی در چیدمان استفاده کنن و به زبان ساده نسبت دو به سه معقولترین راه برای چینش صحیح مبلمان در یک فضا به حساب میاد. مثلا میز جلو مبلی دو سوم بزرگترین مبل باشه، مبل اصلی دو سوم قالیچه یا فرش رو در بر بگیره، مساحت فرشی که بین مبلها پهن میشه، دو سوم مساحت مجموع مبلمان باشه و به همین ترتیب در تابلوها و سایر موارد این نسبت رعایت بشه.
شکل هندسی و ارتباط فضایی در دکوراسیون پذیرایی و نشیمن
برای نشیمن هرچه فضا به شکل مربع نزدیکتر باشه، کاربرد بیشتری داره چون درواقع نشیمن برای دورهمی خانوادگی استفاده میشه و قراره زمانی رو با هم در کنار آتش شومینه یا به دیدن تلویزیون سپری کنن، پس شکلهای مرکزگرا بهتر از هر نمونهای جواب میدن.
در مورد پذیرایی به دلیل اینکه معمولا به فضای بیشتری احتیاج داریم، هرچه به شکل مستطیل نزدیک باشه، البته مستطیل نزدیک به مربع و ترجیحا با تناسبات 2 به 3، کاربرد بیشتری داره .
مجددا در این فضاها نحوه چیدمان اهمیت پیدا میکنه. چون قرار نیست همه مبلها به دیوار چسبیده باشن و حفرهای در بین اونها شکل بگیره، مسلما نمیخوایم در اون فضا فوتبال بازی کنیم، قراره از مهمان پذیرایی بشه. پس برای چیدمان بهتر باید چه کرد؟ هدف باید به وجود آوردن گروههای مجزایی از مبلها باشه تا بتونیم ارتباطات کلامی و تصویری بین افراد برقرار کنیم.
توجه به لایهبندی در طراحی دکوراسیون پذیرایی و نشیمن
نشیمن و پذیرایی در خانه تقریبا نقش ویترین رو به عهده دارن و غیر از این مساله، فضایی هستن که شما قراره در اون حس آرامش رو تجربه کنید و از بودن با اعضای خانواده و دوستانتون لذت ببرین، پس نکته حائز اهمیت طراحی درست فضا و استفاده از حداکثر پتانسیل اون هست. به چه معنی؟ یعنی شما باید اسباب آسایش و راحتی رو در کنار عناصر زیباشناختی توامان داشته باشین.
در وهله اول سعی کنید بافتهای مختلف رو در عین هماهنگی کنار هم به کار ببرین، مثلا مبلمان چوبی در کنار میزهای فلزی، فرشهای پشمی، لوسترهای کریستال و ….
پوشش دیوار چه رنگ و چه کاغذرنگی بهتره فضایی خنثی رو ایجاد کنه تا تنوع بافت و رنگ و طرح سایر وسایل رو تلطیف کنه. کفپوش هم به همین میزان اهمیت داره. چون اصطلاحا فضا رو «جمع» میکنه.
استفاده از گل و گیاه همیشه میتونه تکمیلکننده فضای نشیمن و پذیرایی باشه، چون علاوه بر رنگی که به فضا اضافه میکنه، به اون روح هم میبخشه.
رعایت هماهنگی و وحدت در دکور نشیمن و پذیرایی
کمتر سبکی پیدا میشه که اصل هماهنگی و وحدت اجزا رو نادیده بگیره. شاید شما سبک بوهمین رو آشفته بدونین، اما اون هم اصول خاص خودش رو داره تا از چنین آشفتگی جلوگیری کنه، حتی با اینکه در نگاه اول اینطور به نظر برسه. منظور از داشتن هماهنگی و وحدت این نیست که همه چیز باید شبیه به هم انتخاب بشن، اصلا! بلکه سعی کنید الگوها و رنگهای پراکنده نداشته باشین، یعنی چندین رنگ، الگو و طرح انتخاب کنید و اون رو در اجزای مختلف دکوراسیون پذیرایی و نشیمن تکرار کنین. رنگهایی از یک تناژ معمولا بهترین راهحل ایجاد هماهنگی در فضا محسوب میشن.
در دکوراسیون داخلی آشپزخانه به چه نکاتی توجه کنیم؟
آشپزخانه قلب خانه! همین یک جمله کافیه تا اهمیت این فضا مشخص بشه، پس آشپزخانه رو باید خیلی با دقت دکور کرد. اگر در گذشته آشپزخانه صرفا برای پخت و پز و نهایتا نگهداری از مواد غذایی استفاده میشد، الان به مرکز خانه تبدیل شده و علاوه بر عملکردهای اصلی، محلی برای وقتگذرانی اعضای خانواده هم هست؛ میز یا بار برای صبحانه، انجام تکالیف بچهها یا فرصتی برای کتاب خوندن در تنهایی و رسیدگی به کارهای متفرقه همگی در آشپزخانه انجام میشه. پس بهتره دکوراسیون آشپزخانه چه ویژگیهایی داشته باشه؟
معمولا آشپزخانهها از لحاظ شکل خیلی متنوع هستن، بسته به متراژ و نحوه تعامل با فضاهای اطراف میتونن طراحی متنوعی داشته باشن، مثلا:
- آشپزخانههای خطی
- آشپزخانههای راهرویی یا گالی
- آشپزخانه G شکل
- آشپزخانه U شکل
- آشپزخانه L شکل
- آشپزخانه جزیرهدار
سبک دکوراسیون آشپزخانه
شاید آشپزخانه یکی از جاهایی باشه که سبک دکوراسیون داخلی در اون بیشترین نمود رو داره، چون در ظاهر فضا کاملا تفاوت ایجاد میکنه. سبکهای سنتی و کلاسیک پر از جزئیات، حکاکی، خط و خطوط تزئینی هستن، در صورتی که آشپزخانه های مدرن در نهایت سادگی اجرا میشن. متریال مورد استفاده در گذشته بیشتر چوب با رنگهای طبیعی بوده و به همین دلیل اکثر آشپزخانهها فضایی تیره داشتن اما امروزه متریال مختلف مثل امدیاف باعث شده تنوع رنگی هم افزایش پیدا کنه. پس اولین قدم در طراحی دکوراسیون داخلی انتخاب سبک هست.
برای آشنایی با انواع سبک های دکوراسیون آشپزخانه روی لینک زیر کلیک کنید:
چینش و سیرکولاسیون در آشپزخانه
یکی از اصول هر آشپزخانه استانداردی، اجرای مثلث کار آشپزخانه است. اگر یخچال، سینک و اجاق گاز شما جای مشخصی ندارن، اونها رو باید در ارتباط مثلثی با هم قرار بدین تا بهترین کارآیی رو داشته باشن. مساله مهم در آشپزخانه امکان حرکت و جابهجایی راحت هست. پس فواصل و نحوه بازشوها اهمیت پیدا میکنن.
جایگذاری در طراحی دکوراسیون آشپزخانه
مسالهای که در آشپزخانه اهمیت پیدا میکنه، جایگذاری وسایل متعددی هست که در اون استفاده میشه؛ از وسایل بزرگی مثل یخچال و گاز و … تا ظروف مختلف. سلایق در این زمینه متفاوته اما فکر کنم اکثر افراد با نظم در آشپزخانه موافقت بیشتری داشته باشن و در دکوراسیونهای امروزی ترجیح بیشتر در این هست که هر وسیله جای مخصوص خودش رو داشته باشه، اغلب توکار استفاده میشن و در طرح اصلی آشپزخانه حل بشه تا اینکه وسایل هر کدوم تکه تکه در جایی قرار بگیرن.
نکته بعدی در زمینه جایگذاری در نظر گرفتن ارتفاع وسایل هست. بهتره ابزاری که مدام ازشون استفاده میشه، مثل مایکروویو در ارتفاع مناسب نصب بشن، البته به حضور بچهها در آشپزخانه هم توجه داشته باشین. ظروف ترجیحا اگر نزدیک ماشین ظرفشویی یا سینک قرار بگیرن، بهتره. استفاده از کابینتهای پوشیده یا دکوری و قفسههای باز هم کاملا به سلیقه شما برمیگرده.
رنگ و نور در دکوراسیون آشپزخانه
همونطور که گفتیم در گذشته به دلیل محدودیت متریال بیشتر آشپزخانهها قهوهای و کمی تیره بودن اما امروزه تنوع رنگی کامل هست و خب شاید رنگهای روشن انتخاب خیلیها باشه. اگر شما هم جزو اون دسته از افرادی هستین که آشپزخانههای تک رنگ و ترجیحا سفید رو میپسندین، بهتره برای روح بخشیدن به فضا کمی هم در اون رنگ یا طرح وارد کنید. این کار رو میشه با کاشیهای بین کابینتی، یک قالیچه کوچک طرح دار، چند گلدون یا چند وسیله رنگی انجام داد.
آشپزخانه فضایی هست که هرچه روشنتر باشه، حس بهتری رو منتقل میکنه. به همین دلیل اگر امکان استفاده از نور طبیعی رو داشته باشین که چه بهتر، در غیر این صورت نورپردازی مصنوعی باید به گونهای باشه که نور کافی رو برای فضا تامین کنه. برای کمک به این مساله از نورهای زیرکابینتی هم میشه استفاده کرد.
در طراحی دکوراسیون داخلی اتاق خواب به چه نکاتی توجه کنیم؟
اتاق خواب بسته به اینکه توسط چه کسی استفاده میشه، میتونه دکوراسیون متفاوتی داشته باشه، مثلا:
- اتاق خواب مستر
- اتاق خواب نوجوان
- اتاق خواب نوزاد و کودک
گاها اتاقهای خواب علاوه بر عملکرد اصلی، فضایی برای کار یا درس هم محسوب میشن، پس باید این مساله در دکوراسیون اتاق خواب منظور بشه. پس با درنظر گرفتن سبک دلخواه مثل هر فضای دیگهای، بریم دکوراسیون داخلی این اتاقهای خواب رو با هم بررسی کنیم.
1. دکوراسیون داخلی اتاق مستر
اتاق خواب مستر معمولا به بزرگترین اتاق خانه گفته میشه و امکانات بیشتری نسبت به سایر اتاقهای خواب داره. البته این امکانات بسته به متراژ و نیاز افراد میتونن متفاوت باشن که اغلب شامل:
- فضای خواب
- فضای نشیمن
- سرویس بهداشتی
- کلوزت روم
- تراس
- فضای کار
- تجهیزات صوتی و تصویری
یک اتاق مستر در بیشترین حالت تمامی این امکانات و در کمترین حالت فضای خواب و سرویس بهداشتی رو داره. وقتی از فضای نشیمن در اتاق خواب مستر صحبت میشه، احتمالا تصور اشتباهی در ذهنتون شکل بگیره، اما معمولا نشیمن اتاق خواب به فضایی برای یک گفتوگوی دو نفره گفته میشه که با دو مبل و یک میز هم قابل اجراست. دکوراسیون داخلی اتاق مستر با رعایت چند اصل ساده انجام میشه که عبارتند از:
توجه به ابعاد و تناسبات در دکوراسیون اتاق مستر
همونطور که گفتیم ابعاد فضا اهمیت زیادی در طراحی اتاق مستر دارن چون تعیینکننده امکانات هستن. وقتی متراژ با نیازها تطابق پیدا کرد، مساله بعدی انتخاب مبلمان اتاق خواب هست که معمولا از یک تخت دو نفره، یک میز آرایش و پاتختی تشکیل میشه، در صورت داشتن فضای بیشتر میز کار یا مطالعه، دراور و … هم اضافه میشه. ابعاد تمامی اینها هم باتوجه به فضایی که در اختیار دارن باید انتخاب بشه؛ نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک، کاملا متناسب فضا.
نحوه چیدمان در دکوراسیون اتاق خواب مستر
حفظ حریم از مسائلی هست که در اتاق خواب اهمیت زیادی پیدا میکنه. در اتاقهای خواب مستر معمولا طراحی سرویس بهداشتی به نحوی صورت میگیره که دید مستقیم به تخت رو از بین ببره و با باز شدن در، حائلی دید رو مسدود کنه. اگر چنین چیزی ممکن نبود با پارتیشن میشه این محدودیت رو ایجاد کرد.
مساله بعدی در قرارگیری تخت خواب این هست که ترجیحا سرتخت نباید زیر پنجره قرار بگیره، چه از لحاظ ایمنی در مواقع زلزله و … و چه از لحاظ نور آفتابی که موقع خواب مزاحمت ایجاد نکنه و بهتره در صورت وجود تراس یا بهار خواب به موازات درِ تراس تخت قرار بگیره.
فضای نشیمن در صورت وجود بهتره در کنار پنجره، شومینه یا قفسه کتابخونه باشه. اگر هم در اتاق خواب مستر از سیستم صوتی و تصویری استفاده میکنید، بهتره ارتفاع اون رو بر حسب تراز دید صحیح درنظر بگیرد (نشسته بر روی مبل یا براساس ارتفاع تخت).
ایجاد هماهنگی در دکور اتاق مستر
در اتاق خواب مستر به دلیل فضای محدود، عملکردهای متفاوت و مبلمان متنوعی که داره، هماهنگی و تعادل برقرار کردن بین این عناصر خیلی ضروری هست. همیشه انتخاب کردن یک سبک واحد در این مواقع کمک بزرگی محسوب میشه، پالت رنگی مشخص و طرحهای مرتبط با هم به ایجاد هماهنگی کمک میکنن.
2. دکوراسیون داخلی اتاق خواب نوجوان
در قسمتهای قبلی به این موضوع اشاره کردیم که بهتره تمامی فضاهای خانه از سبک واحدی پیروی کنن اما وقتی یک جوان یا نوجوان در خانواده دارین، انجام چنین کاری کمی سخت به نظر میرسه، چون اونها میخوان اتاق خواب مخصوص خودشون رو داشته باشن و اگر از لحاظ روانشناسی به قضیه نگاه بکنیم، باید بهشون حق داد و سختگیری نکرد. پس مهمترین اصل رضایت بچه شماست. بذارید خودش تا حد ممکن در طراحی دکوراسیون اتاقش سهیم باشه؛ از انتخاب رنگ اتاق تا وسایل و ….
معمولا بچهها در دوران نوجوانی زمان زیادی رو در اتاقشون میگذرونن؛ خواب، درس، تفریح یا دورهمی دوستانه و علاقه زیادی هم دارن که استقلال داشته باشن و تمامی وسایلشون در حیطه اختصاصی خودشون باشه. در نتیجه احتمالا اتاق رو شلوغ میکنن. پس بهتره شما دور بایستید و نظارهگر باشین و گهگاه فقط راهنماییهای کوچکی بکنید.
روانشناسی رنگها در دکوراسیون اتاق نوجوان
در سنین نوجوانی انتخاب رنگهای تند یا تیره عجیب نیست اما اگر با اثرات رنگها آشنا باشین، میتونین هم مطابق سلیقه فرزندتون عمل کنید و هم با انتخاب رنگهای مکمل فضا رو تعدیل کنید تا اثرات منفی بر روحیهش نداشته باشه.
جلوگیری از آشفتگی در دکور اتاق خواب نوجوان
همونطور که گفته شد نوجوانها علاقه زیادی دارن که تمامی وسایلشون رو اطراف خودشون نگه دارن و معمولا اتاق اونها پر هست از لوازم خرد و ریز، برای حفظ نظم فضایی، بهتره وسایل رو دستهبندی شده در اتاق نگهدارین؛ براساس کاربرد، تم رنگی، جنس و …
وسایل چندمنظوره در دکور اتاق نوجوان
گاها ممکنه اتاق نوجوان شما فضای کافی برای تمام امکاناتی که میخواد نداشته باشه، در این صورت میشه از مبلمان چندمنظوره استفاده کرد؛ تختهای تاشو، ترکیب تخت و میز یا تخت و کشو و ….
3. دکوراسیون داخلی اتاق خواب کودک و نوزاد
شاید در گذشته اتاق نوزاد و کودک اهمیت چندانی نداشت اما امروزه تاثیر این قضیه ثابت شده هست، چون مستقیما در روحیه و شخصیت نوزاد و کودک تاثیرگذاره. طراحی دکوراسیون داخلی اتاق خواب کودک باید از دو جنبه بررسی بشه؛ بحث ایمنی فضا و روانشناسی.
ایمنی فضا در طراحی دکور اتاق نوزاد
اتاقی که برای کودک طراحی میشه باید به گونهای باشه که اگر بچه حتی تنها در اتاق زمانی رو سپری میکنه، خطری تهدیدش نکنه؛ ترجیحا تراس یا بالکن نداشته باشه، وسایل نوک تیز و گوشهدار نداشته باشه، مبلمان بزرگ و سنگین به دیوار یا زمین پیچ بشن که در صورت تکون دادن، روی کودک برنگردن و کشوها ترجیحا بسته یا در ارتفاع بالاتر باشن.
برای اتاق خواب نوزاد بیشترین مساله ایمنی اون در تخت خواب هست؛ پس محافظ تخت اهمیت زیادی داره.
روانشناسی فضا در دکوراسیون اتاق کودک و نوزاد
مسلما اتاقی که برای کودک و نوزاد طراحی میشه باید شاد و سرزنده با ترکیبی از رنگهای ملایم و پر انرژی باشه. استفاده از طرحهای کودکانه بر روی دیوار یا زمین (فرش) به رشد ذهنی کودک کمک میکنه. تاثیر نور در رشد موضوع مهمی در بحث تربیت کودک هست، پس به وجود نور طبیعی حدالامکان یا نورپردازی مصنوعی صحیح توجه کافی داشته باشین. حتی نورپردازی سقف به شکل ستاره و تداعی آسمان، برای سنی که تاریکی یک ترس به شمار میاد، ایده خوبی هست.
چیدمان فضا در طراحی اتاق کودک
در اتاق کودک بهتره حتما فضایی رو برای بازی درنظر بگیرید، یک میز و صندلی کوچک یا یک روانداز و فرش جداگانه میتونه مناسب باشه. در روش تربیتی مونتهسوری قفسه ساده و کوچکی رو برای گذاشت کتابهای مربوط به سن کودک درنظر میگیرن و اون رو در ارتفاعی نصب میکنن که بچه به تنهایی بتونه بهش دسترسی داشته باشه تا این کتابها همیشه جلوی چشمش باشن و بهشون عادت کنه و به راحتی باهاشون ارتباط بگیره.
معمولا در سنین پایین، کمد و کشو و … خیلی برای جمع کردن وسایل کاربرد نداره، برای همین بهتره از یک سبد برای جمع کردن وسایل بازی روزانه استفاده کنید تا خود کودک هم در این کار مشارکت داشته باشه و از آشفتگی نیز جلوگیری بشه.
اصول اساسی دکوراسیون داخلی، سبکها و کاربرد تمامی این موارد در فضاهای اصلی خانه رو تا الان با هم مرور کردیم. همه اینها برای شرایط استاندارد تعریف میشن اما گاها در وضعیتی قرار میگیریم که تنها جادو میتونه به محیط ما سامان ببخشه. دکوراسیون داخلی برای شما جادو هم میکنه :).
خب دیگه وقتشه بریم سراغ نکات کنکوری و ترفندهای دکوراسیون داخلی رو بررسی کنیم.
ترفند 1: چطور با کمک دکوراسیون داخلی، خانه رو بزرگتر نشون بدیم؟
بریم با 9 نکته برای بزرگتر نشون دادنِ خونه آشنا بشیم….
- رنگهای یکسان: برای بزرگتر نشون دادن یک فضا هر چه تنوع رنگی کمتر باشه، رنگ دیوار و سقف به هم نزدیک یا یکسان باشه و فضا یکپارچه به نظر برسه، بزرگتر هم فرض میشه.
- استفاده از بُعد ارتفاع: سقف هرچه بلندتر، فضا بزرگتر اما اگر امکان نداشت، چوبپردهها رو در بالاترین قسمت نصب کنید، پردهها تا زمین امتداد داشته باشن، لوسترها نزدیک به سقف نصب بشن.
- سادگی: در یک فضا هرچه تزئینات کمتر باشن و وسایل سادهتر انتخاب بشن، کمتر جلب توجه ایجاد میشه و فضا بزرگتر به نظر میرسه.
- ظرافت: هرچه اجزای موجود در یک فضا ظریفتر باشن و فضای کمتری اشغال کنن، در دید بصری باعث بازشدن فضا میشن، مثل پایههای میز و مبل و صندلیها.
- کاربردهای چندمنظوره: هرچه مبلمان در فضاهای کوچک کمتر باشن، مسلما فضای بازتری خواهیم داشت اما با ضروریات چه کنیم؟ میشه از وسایلی استفاده کرد که چند کاربردی هستن.
- نور و روشنایی: هرچقدر یک فضا پرنورتر و روشنتر باشه، در چشم بیننده بزرگتر به نظر میرسه. پس استفاده از نور طبیعی یا انتخاب رنگهای روشن به شما در این زمینه کمک میکنه.
- سطوح آینهای: آینه در ابعاد بزرگ و کوچک دیواری یا ایستاده، سطوح آینهای در کمد و صفحه میز و … میتونن به بازتاب نور و بزرگتر نشون دادن فضا کمک کنن.
- رعایت تناسبات: در این مورد قبلا هم توضیح دادیم که با رعایت نسبت 2 به 3 در انتخاب مبلمان و چیدمان میشه تعادلی بین فضای مثبت و منفی ایجاد کرد، در نتیجه فضا از اونچه که هست کوچکتر به نظر نمیرسه.
- طراحی باز: اینکه فضا رو با دیوار و در و کابینت محدود نکنین و فضا رو با نقشه باز طراحی کنین، اون رو بزرگتر نشون میده، مثلا در آشپزخانههای کوچک میشه از قفسههای باز به جای کابینت استفاده کرد.
ترفند 2: چطور با طراحی خاص، خانه لوکسی داشته باشیم؟
اول اینکه باید ببینیم منظور از لوکس بودن چی هست؟ مبلمان گرون قیمت؟ تزئینات پرکار؟ یا سبک خاص؟
معمولا سبک کلاسیک به دلیل ویژگیهایی که داره، جزو سبکهای لوکس محسوب میشه: کیفیت بالای متریال، ظرافت و تزئینات بیش ازحد، استفاده از رنگهای غنی و …. علاوه بر این، سبکهایی مثل گلم، هالیوودی و آرتدکو و فرانسوی هم به دلیل تزئینات خاص و متریال براق و عناصر فلزی از نظر عدهای لوکس محسوب میشن. به صورت کلی چند ویژگی رو میشه برشمرد:
- رنگهای غنی: استفاده از رنگهایی برگرفته از جواهرات مثل سبز، بنفش و … یا ترکیب رنگهای نقرهای، طلایی، سفید و مشکی کمک زیادی به لوکس بودن فضا میکنه.
- عناصر فلزی: عناصر فلزی شامل مبلمان طلایی، نقرهای، مس یا برنجی به زرق و برق فضا اضافه میکنه.
- کیفیت: مسالهای که در خانههای لوکس بسیار اهمیت داره، استفاده از وسایل و متریال بسیار با کیفیت هست. اینجا کیفیت کاملا به کمیت برتری داره.
- سیستم هوشمند: امروزه هرچه خانه شما به سیستمهای هوشمند بیشتری مجهزتر باشه و امکانات بیشتری رو در اختیار افراد بذاره، لوکستر شمرده میشه.
ترفند 3: چطور طراحی دکوراسیون انجام بدیم که خانه منحصربهفردی داشته باشیم؟
شاید شما هم جزو افرادی باشید که از دکوراسیونهای ترند شده و شبیه به هم خستهاید و دوست دارید خانه شما، برای شما و منحصرا طراحی بشه، چطور میشه به چنین چیزی رسید؟ درسته سبکهای دکوراسیون داخلی اصول ویژه خودشون رو دارن اما اکثر اونها رو میشه شخصیسازی کرد. پس بهتره علایق و سلیقه شما کاملا مشخص باشه، چون در انتخابها تاثیرگذاره.
- مبلمان غیرتکراری: اگر دنبال دکور منحصربهفردی هستین، باید انتخابهای غیرتکراری داشته باشین. دنبال میز و صندلیهای معمول نباشین، به طراحهای خاص مراجعه کنین و سعی کنید مبلمان خانه رو به عنوان اثری هنری ببینین.
- داستان اشیا: اینکه وسیلهای یادگار از پدربزرگ رو در دکوراسیون استفاده کنید، نه تنها بد و اشتباه نیست، بلکه همین اشیایی که خاطره و داستانی برای بیان کردن دارن، خانه شما رو اختصاصی میکنن.
- آثار هنری: استفاده از آثار هنری اصیل چه کار دست خودتون باشه و چه دیگران، میتونه دکوراسیون خانه شما رو خلاقانه کنه و هرچقدر این قطعات خاصتر باشن، بهتره.
- تجهیزات به روز: با توجه به پیشرفت تکنولوژی، تجهیزات مورد استفاده در خانه و تسهیل زندگی روز به روز بیشتر میشه، استفاده از تجهیزات کارآمد شما رو متفاوت از دیگران خواهد کرد.
ترفند 4: ایده دکوراسیون برای خانههای خیلی کوچک، خیلی خیلی کوچک…
در کشورهایی که قیمت خانه خیلی بالاست و خرید یا اجاره خانههای بزرگ برای طیف زیادی از مردم ممکن نیست یا افراد برای داشتن زندگی مستقل به فضای بزرگی احتیاج ندارن، خانههای خیلی کوچک اما کاربردی طرفداران زیادی پیدا میکنن.
خانه های 50 متری، 40 متری و 60 متری
نظرات کاربران
نظرات کاربران