حتما عبارت مینیمالیسم (Minimalism) تا حالا به گوشتون خورده. اینجا قراره هر چی که در مورد سبک مینیمالیسم لازمه بدونین رو بگیم. خیلی ساده، خلاصه و مفید! دقیقاً مثل مینیمالیسم! در ادامه فهرست مطالب این مقاله رو مشاهده میکنین:
- سبک مینیمالیسم از کجا شروع شد؟
- مینیمالیسم چیست؟
- مینیمالیسم در معماری یعنی چی؟
- فلسفه ذن در معماری مینیمال چیست؟
- سبک دکوراسیون داخلیِ مینیمال دقیقاً یعنی چی؟
- سبک مینیمال در فضاهای مختلف
- چطور میشه یک دکور مینیمال داشت؟
- دکوراسیون فضا چه تاثیری در روحیه و حال ما داره؟
- چرا سبک مینیمال برای شما خوبه؟ (مزایای سبک مینیمال)
سبک مینیمالیسم از کجا شروع شد؟
در دهه 1960 بعد از جنگ جهانی دوم، مینیمالیسم به عنوان یک جنبش هنری در کشورهای غربی به خصوص آمریکا شروع شد و بیشتر در هنرهای تجسمی و موسیقی نمود پیدا کرد تا کم کم جای خودش رو در زندگی روزمره مردم هم باز کرد. هنرمندانی که به مینیمالیسم اعتقاد دارن معتقدن: “با استفاده از شکل سادهی هرچیز، میشه به کیفیت بینظیری از رنگ، فرم، فضا و ماده رسید“
مینیمالیسم چیست؟
به صورت کلی مینیمالیسم ابزاری هست که میتونه آزادی و آرامش رو به شما هدیه بده؛ یعنی کمک میکنه به:
- رهایی از نگرانی،
- رهایی از غرق شدن در شلوغیهای روزمره،
- رهایی از وسوسه خریدهای مداوم و
- رهایی از آشفتگی
مینیمالیسم رو میشه در هنرهای تجسمی، فشن، ادبیات، موسیقی و معماری تعریف کرد. برای مثال حوزه معماری از طراحی ساختمانهای مینیمال تا دکوراسیون و مبلمان رو در بر میگیره. پس اگر سبک زندگی شلوغی دارین و از این وضعیت رضایت ندارین، میتونید این مقاله رو دنبال کنید و در نهایت به یک مینیمالیست تبدیل بشید.
مینیمالیسم در معماری یعنی چی؟
مینیمالیسم در معماری به معنای طراحی ساده، بدون پیچیدگی و حتی انحنا و زوایای خاصِ غیرضروری است و این سادگی در فرم، عملکرد، فضا، مصالح، جزئیات و رنگ هم دیده میشه. علاوه بر این، عنصر نور اغلب نقش پررنگی در این سبک ایفا میکنه و تزئینات در حداقل میزان ممکن وجود دارند. پس بصورت خلاصه مینیمالیسم در معماری یعنی:
- سادگی
- دوری از پیچیدگی
- بدون انحنا و شکل هندسی عجیب و غریب
- استفاده حداکثری از نور، به خصوص نور طبیعی
- استفاده حداقلی از تزئیات
میس وندروهه یکی از برجستهترین معماران هست که شعار «کمتر، بیشتر است» رو سرلوحه بسیاری از کارهاش قرار داده و این شعار رو معادل زیبایی میدونه. این شعار رو میشه فلسفه سبک مینیمال هم دونست! مثلا کفپوشی که گرما هم میبخشه یا شومینهای که حمام رو هم دربرمیگیره. پس سادگی هرچه بیشتر در عین کاربردی بودن و عملکردهای چندگانه میتونه جزو ویژگیهای یک طرح مینیمال باشه.
فلسفه ذن در معماری مینیمال چیست؟
میشه گفت مفهوم ذن، پایهی اصلیِ سبک مینیمال هست. مفهوم ذن به انتقال آزادی و ذات زندگی اشاره داره و معتقده نشون دادنِ اصل و خودِ هر چیز، علاوه بر زیبایی، ویژگیهای درونی و جوهر مواد و اشیا رو هم به نمایش میگذاره. این مفهومِ زیباییشناسیِ ژاپنی به کیفیت اشیای ساده اهمیت میده؛ ویژگیهای غیرضروری رو از بین میبره، سکوت رو محترم میشمره و هدف اون از تمامی این کارها آشکار کردن ویژگی ذاتی مواد هست. مثلا گل ژاپنی- ایکهبانا- با قطع شدن شاخهها، برگها و شکوفههای مازاد و نگه داشتن تنها قسمت اصلی گل، خودِ واقعیش رو نشون میده. طراحان و معماران مینیمالیست تا حدودی تحت تاثیر طراحی و معماری سنتی ژاپنی قرار دارن که در آن بار ساختمان به ستونها وارد میشه و دیوارها بسیار نازک و اغلب متحرک هستن تا بتونن فضاهای متنوعی ایجاد کنند. فضای بزرگی که به عنوان سالن اصلی ارائه میشه، میتونه بر حسب نیاز تقسیمبندی بشه یا با اتصال با فضاهای دیگر، محیط بیشتری رو در اختیار مهمانان قرار بده. در اغلب موارد قوس و انحنایی در طراحی ساختمان دیده نمیشه. خلوتی فضا و استفاده از کمترین و سادهترین مبلمان هم الهام بزرگی برای سبک مینیمالیسم به شمار میاد. در مصالح مورد استفاده، عنصر چوب در شکلهای مختلف حرف اول رو میزنه. حالا بریم بیشتر با سبک مینیمال در دکوراسیون داخلی منزل و مزایا و معایب اون بپردازیم.
سبک دکوراسیون داخلیِ مینیمال دقیقاً یعنی چی؟
بعد از آشنایی با کلیات و فلسفه مینیمالیسم به عنوان یکی از انواع سبکهای دکوراسیون داخلی، میخوایم این تفکر رو وارد فضای داخلی کنیم و ببینیم دکوراسیون مینیمال دقیقا یعنی چه و چطور میشه خانهای با سبک مینیمال داشته باشیم؟ شعار اصلی مینیمالیسم سادگی هست؛ پس برای داشتن یک دکوراسیون داخلیِ مینیمال:
- فضا رو باز نگه دارید.
- تزئینات رو کم کنید.
- رویکرد «کمتر، بیشتر است» و «همه چیز به مکان و دلیل نیاز داره» رو سرلوحه زندگیتون قرار بدید.
- از خطوط صاف، ساده و مدرن استفاده کنید
- از چیدمان دقیق (یعنی چیدمانی که حاشیه ها و اضافات از اون حذف شده باشه) استفاده کنید
- از پالت رنگ مختصر و خنثی و در عین حال آرامشدهنده (که از اصول اولیه یک دکوراسیون مینیمال هست) کمک بگیرین
اما این رو هم درنظر داشته باشید، اینجا همچنان خانه شماست، پس حس راحتی و امنیتتون رو خدشهدار نکنید. شما میتونید یک دکوراسیون مینیمال اما چندلایه، گرم، شیک و دعوتکننده داشته باشین، فقط کافیه بدونید چطور میشه به چنین چیزی رسید.
سبک مینیمال در فضاهای مختلف
اگه میخواین بدونین در فضاهای مختلف چطور میشه سبک مینیمال رو پیاده سازی کرد، میتونین از مقالات زیر استفاده کنین:
چطور میشه یک دکور مینیمال داشت؟
اگر بخوایم خلاصهای سریع از دکوراسیون مینیمال رو بگیم، اون رو در چند عبارت میشه اینطور بیان کرد:
- از اون جایی که طراحی مینیمالیستی به “زیباییِ عیان“ معروف هست، پس نیازی به پنهان کردن جزئیات نیست. به جای اینکار از اونها در طراحی استفاده میکنیم.
- سادگی و عملکرد دو تا عامل جدانشدنی در طراحی دکوراسیون مینیمال به شمار میرن، در نتیجه برای قراردادنِ هر آیتمی در دکوراسیون، باید توجیه منطقی وجود داشته باشه.
- هر چیز اضافی رو دور بریزید (البته دور ریختن صرفا یک اصطلاحه، میشه با فروختن یا اهدا کردن اقلامی که احتیاجی بهشون نداریم، از آسیب به طبیعت هم جلوگیری کنیم) و به جای کمیت، بر کیفیت سرمایهگذاری کنید.
- «کمتر، بیشتر است» رو تمرین و طبق این اصل زندگی کنید.
حالا بریم ببینیم برای داشتن یک دکور مینیمال چه اصولی رو باید رعایت کرد:
1. شلوغی رو از همه سطوح پاک کنید.
اطراف خودتون رو به دقت نگاه کنید، چی میبینید؟ اگر شما هم کاغذهای مختلف (قبض و رسید و نامه)، کلید ماشین و خانه، کفشهایی جلوی در، لیوانهای خالی، عینک و بعضی از وسایل کیفتون رو اطراف میبینید که اشتباهی سر از پذیرایی درآوردن، بدونید که اولین کار برای پذیرش سبک مینیمال، تمیز کردن اینهاست. دوباره با دقت بیشتری به اطرافتون نگاه کنید، چیزی قابل حذف هست؟ چه چیزهایی رو میشه به انبار منتقل کرد؟ و چه چیزهایی اصلا بود و نبودشون فرقی نداره و ضروری نیستن؟ پس باید اولویتبندی کرد و بهتره این تمرین رو هر ماه تکرار کنید، چون یک اصل مهم در داشتن خانه مینیمال این هست که هر چیزی وارد خانه میشه، به ازای اون یک چیز از خانه خارج میشه!
2. فضا رو باز بذارید!
از وسوسه پر کردن فضا با مبلمان جدا دوری کنید. صرف اینکه فضایی وجود داره، دلیل نمیشه حتما پُر باشه. از اصول اولیه مینیمالیسم این هست که فضا رو باز بذارید و در یک فضای باز استراحت کنید.
3. فضایی خنثی ایجاد کنید.
وقتی دنبال یک دکور مینیمال باشید، انتخاب رنگ پایه اهمیت زیادی داره. رنگهای ملایم از کرم بیسکوئیتی تا خاکستری و هر طیفی بین این دو میتونه جزو گزینههای انتخابی شما برای رنگ پایه دکورتون باشه. حالا چرا چنین رنگهایی؟ چون:
- تمیز به نظر میرسند
- حس تازگی منتقل میکنند و
- آرامشبخش هستند
اما فقط به این دلیل که مینیمالیستهای کلاسیک رنگگریز بودن، دلیلی نمیشه که ما هم رنگهای کسلکننده انتخاب کنیم. طبیعتا خیلی از ما اتاقهایی با رنگ سفید رو ترجیح میدیم اما باید بدونید که همه سفیدها یک رنگ نیستن! این یعنی چی؟ یعنی اگر نور طبیعی زیادی به فضای شما وارد میشه، و به اندازه کافی گرم هست، میشه سفیدی با تهرنگ آبی انتخاب کرد تا فضا رو برای چشم هر بینندهای متعادل کنیم و اگر اغلب اوقات فضا رو با نور مصنوعی روشن نگه میداریم، تهرنگ زرد میتونه به ما گرمی ببخشه.
4. کیفیت رو به کمیت ترجیح بدید!
وقتی قرار هست طرحی هم عملکردی باشه و هم زیبا و ساده (اون هم در حوزه دکوراسیون) موضوع کمی پیچیده میشه؛ یعنی شما قبل از خریدن هر چیزی باید اون رو به دقت بررسی کنید. این موضوع رو مدنظر داشته باشید که فضایی رو برای وقتگذرانی احتیاج دارید، پس به جای اینکه روی وسایلی سرمایهگذاری کنید که مد روز هستن، چیزی رو انتخاب کنید که خوشساخت و بادوام بوده و برای استفاده هر روزه مناسب باشه (بهتره که با محیط زیست هم سازگار باشه). درسته که خیلیها مینیمالیسم رو با صرفهجویی هم معنی میدونند، اما لزوما به معنای صرف هزینه کمتر نیست، بلکه هزینه روی «تعداد» کمتری هست.
5. با فلسفه «یک چیزی بیاد، یک چیزی باید بره» زندگی کنید.
از وقتی که به این خانه نقل مکان کردید تا الان کابینتها و کمدهای خالی، اتاقها و کشوها چقدر پرتر شدن؟ نگاهی بهشون بندازید، مطمئنا میبینید با وسایلی اشغال شدن که مدتهاست نه از اونها استفاده کردید و نه حتی نگاهی بهشون انداختین، پس بهتره به دست کسی برسن که بهشون نیاز داره تا شما هم در ازای این کار فضای بیشتری در اختیار داشته باشید.
6. از بافتهای متفاوت در تناژهای یکسان استفاده کنید.
یک اتاق مینیمال با تناژ خنثی ممکنه سرد و بیروح به نظر برسه اما با یک تکنیک ساده میشه از این اتفاق جلوگیری کرد: اونم استفاده از بافت هست! با بالشهای بافتنی و مهرهدار، فرشهای پشمی و تزئینات مخملی به فضا گرما ببخشید و راحتی رو هم بیشتر کنید. حس لمس این بافتها رو دست کم نگیرد! فقط یادتون باشه بافتهای متنوع، وسایلی با جنسها و رنگهای متفاوت نتیجهای جز سردرد نداره؛ اگر رنگ پایه سفید رو انتخاب کردید، رنگهای بژ، خاکستری و برنز یا مکملهایی که در طبیعت میبینید، میتونه انتخاب خوبی باشه.
7. عملکرد و زیبایی رو اولویت قرار بدید.
چندمنظوره فکر کنید! از میز و صندلیهای تو در تو استفاده کنید که در مواقع لازم فضای بیشتری به شما بدن و وقتی به حضورشون احتیاجی نیست به راحتی جمع بشن. اگر کمد قدیمی دارید که جایگزین بهتری برای اون پیدا کردید، میتونید با تغییرات کوچکی اون رو به میز برای اتاق خواب تبدیل کنید.
8. اهمیت عناصر طبیعی رو فراموش نکنید.
ظاهر فضای سفید و خطوط صاف و اتوکشیده رو با عناصری مثل نیمکت چوبی برای ورودی، سبدهای حصیری برای وسایل یا پتوهای مبلی متعادل کنید. نقش گیاهان رو هم در چیدمان خانه فراموش نکنید.
9. از مزیت نور طبیعی استفاده کنید.
نور طبیعی باعث ایجاد حس گرما و دنجی در فضا میشه. با پردههای مناسب و جانمایی درست آینه هم میشه نور تند و تیز رو فیلتر کرد و از روشنایی اون بهره برد.
10. عنصر برجستهای رو انتخاب کنید.
اگر نمیدونید چطور دکور مینیمال خودتون رو از کسالت دور کنید، بهتره یک مبل شاخص انتخاب کنید و بعد با لامپ و آباژور، گیاه یا تابلو هنری داستان رو تکمیل کنید. البته این نکته رو فراموش نکنید که خطوط اصلی طراحی و سبک رو از یاد نبرید! اما بله گفتن به رنگ حتی اگر جسورانه باشه، الزاما باعث هرج و مرج نمیشه.
11. بذارید هنر بدرخشه!
اگرچه ممکنه در ابتدا خلاف اصول مینیمالیستی به نظر برسه، اما یک تابلو یا قطعه هنری بزرگ در یک اتاق ساده میتونه به فضا رنگ و زندگی ببخشه. حالا که بیشتر با مینیمالیسم آشنا شدید و جزئیاتش رو در نمونههای مختلف دیدید، به نظرتون میتونه گزینه خوبی برای دکور باشه؟ شما حاضرید یک صاحبخانه مینیمال باشید؟ بنظرتون سبک مینیمال چه تاثیری در روحیه و زندگی ما داره؟ مزایای یک دکوراسیون مینیمال چی هست؟ معایبش چطور؟ برای دونستن این موارد ادامه مطلب رو بخونین.
دکوراسیون فضا چه تاثیری در روحیه و حال ما داره؟
اخیرا تحقیقاتی انجام شده که نشون میده نورپردازی، فضاسازی و دکوراسیون محیط میتونه بر احساس ما در اون فضا اثر بذاره؛ این تحقیقات پایهگذار زمینه جدیدی در معماری شده که بهش «معماری عصبی» میگن و در واقع به نقش معماری در حالات عصبی ما اشاره داره. یعنی: ترکیبی از علوم اعصاب و معماری برای داشتن طرحی مدرن که هم عملکردی باشه و هم درمانکننده! برای مثال:
- اگر یک اتاق خیلی شلوغ باشه، باعث اضطراب میشه
- اگر یک اتاق خیلی تاریک باشه، باعث افسردگی میشه
- اگر یک اتاق خیلی روشن باشه، باعث استرس و عجله میشه
- اگر یک اتاق خیلی کوچک باشه، باعث در بند بودن میشه
چرا سبک مینیمال برای شما خوبه؟ (مزایای سبک مینیمال)
حالا بریم ببینیم مزایای سبک مینیمال که باعث میشه برامون مفید باشه چیه…
1. تنفس فضایی
مینیمالیسم مترادف خلاص شدن از شر وسایل مازاد و ایجاد تنفس فضایی هست. بین چیزهایی که محیط اطراف ما رو شکل میدن و آرامش روحی و ذهنی ما پیوندی غیرقابل انکار وجود داره و همین تنفسهایی فضایی هست که باعث میشه بتونیم کمی ذهن خودمون رو آروم کنیم. گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست؛ سبک مینیمالیسم برای آپارتمان و خانههای کوچک به خوبی کار میکنه، چون باعث میشه فضا بزرگتر به نظر برسه.
2. پسانداز مالی
کمتر، بیشتر است؛ این ایدئولوژی نقشه راه ما در طراحی مینیمال هست. طراحی فضا با وسایل و رنگها و تزئینات کمتر، مینیمالیسم رو به یک سبک مناسب برای بودجههای محدود تبدیل میکنه. همچنین سادگی دکوراسیون مینیمال باعث میشه هیچوقت از مد نیفته و نیازی به بروزرسانی نداشته باشه.
3. برتری کیفیت بر کمیت
به جای اینکه تمامی اتاقها رو با انبوهی از مبلمان و وسایل تزئینی پر کنید، مینیمالیسم به شما کیفیت رو پیشنهاد میده. ممکنه شما وسایل زیادی نداشته باشید اما تمام چیزهایی که وجود دارن در زیباترین حالت و بهترین کیفیت ممکن هستن. علاوهبراین، کیفیت بالا باعث میشه هزینه کمتری صرف تعمیرات بشه.
4. نگهداری آسان
وسایل کمتر، باعث آشفتگی کمتر میشه، درنتیجه استفاده و تمیز کردن هم سادهتر خواهد بود. وقتی به جای بیشمار قفسه، چند تا سطح صاف و ساده داشته باشید، زمان کمتری هم برای مرتب کردن صرف میکنید. سبک مینیمالیسم رابطه خوبی با خانهداری و بازسازی داره؛ چون به راحتی میشه فضا رو تغییر داد و مجدد دکور کرد.
5. تخلیه روانی
با استفاده از اشکال ساده، رنگهای خنثی و فضایی باز، استراحت معنای متفاوتی پیدا میکنه. این سبک برای کسانی که خارج از خانه شرایط پراسترس و تنشزایی رو تجربه میکنن، خیلی مناسب هست. این تصور که سبک مینیمال، خشک و بیروحه میتونه با استفاده از بافتهای مختلف و نور طبیعی و … تصحیح بشه.
چی باعث میشه مینیمالیسم رو انتخاب نکنید؟ (معایب سبک مینیمال)
حالا وقتشه که بریم سراغ معایب سبک مینیمال….
1. هزینه بالا
وقتی فضایی رو به سبک مینیمال دکور میکنید، گاهی احتیاج هست که مبلمانی رو سفارشی تهیه کنید تا هرج و مرج نمونههای بازاری رو نداشته باشه و با فضا انطباق داشته باشه، در نتیجه هزینه بیشتری داره اما این هم جای نگرانی نداره؛ چون به جای هزار قلم ارزان، «یک» انتخاب گرانتر پیشرو دارید.
2. رعایت اصول سبک
سبک مینیمال معمولا در تمام خانه اجرا میشه. پس برای کسانی که به کلکسیون داشتن یا سوغاتی آوردن علاقه دارن، مناسب نیست چون در سبک مینیمال فرد نباید به اضافه کردن وسیلهای به خانه ترغیب بشه.
3. گاهی خستهکننده
برای بسیاری از افراد، پالتهای رنگی خنثی و فضاهای باز خستهکننده است. یکنواختی این سبک ممکن است برای بسیاری از ما بیروح به نظر برسه. پس یک طراح مینیمال باید به این نکته توجه داشته باشه که علاوه بر رعایت اصول و عملگرا بودن آنها، زیبایی و تنوع رو هم حفظ کنه.
4. پوشاننده نقصها نیست!
مینیمالیسم به معنای داشتن فضاهای باز و تزئینات کمتر و پوشاندن نقصها با طراحی بهینه است که گاها امکانپذیر نیست. در صورتی که اگر پیرو چنین سبکی نباشید به راحتی میشه نقصهای ظاهری رو با عناصر و وسایل مازاد پوشش داد. حالا شما بعد خوندن این مقاله جامع و پی بردن به فلسفه مینیمالیسم، شناخت روشهای رسیدن به این سبک، مزایا و معایب اون میتونید تصمیم بگیرید که آیا این سبک دلخواه و مناسب سبک زندگی شما هست یا نه. برای اطلاعات بیشتر و دیدن نمونههای تصویری متنوع که دید شما رو نسبت به جزئیات این سبک گسترش میده، میتونید به مقالات مینیمالیسم به تفکیک فضاها:
- دکوراسیون اتاق نشیمن مینیمال و
- طراحی آشپزخانه مینیمال
- اتاق خواب مینیمال
- حمام و سرویس بهداشتی مینیمال
مراجعه کنید و تصمیم نهایی رو بگیرید.
سوالات متداول
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
- مشاوره تخصصی رایگان
- معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
- ضمانت قیمت
- ضمانت پیش پرداخت
- ضمانت پروژه
- مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت میگیرد.
- مشاورهی مستقیم با کابینتسازی که برای اجرای کار به شما معرفی شدهاست.
ممنون از کار بسیار خوبتون