تیغه چینی چیست؟ | روش اجرا و نکات مهم در بازسازی ساختمان

آخرین تاریخ بروزرسانی:   24 آبان 1402 | تاریخ انتشار:  4 آذر 1400 |
5.0 (0 نظر )
آنچه می خوانید...

    آیا قصد بازسازی دارین؟ درمورد تیغه چینی در بازسازی چی می‌دونین؟ انواع روش های تیغه چینی رو چقدر می‌شناسین؟ چقدر با استانداردها و ضوابط تیغه چینی آشنا هستین؟ آیا می‌خواین بدونین مراحل اجرای تیغه چینی چی هست؟

    در تیغه چینی یکی از عملیات‌های رایجی که در بازسازی ساختمان انجام میشه، تخریب تیغه‌ها است. بعد از تخریب تیغه‌ها دوباره چیدن اون‌ها یک عملیات اجرایی مهم است. تیغه چینی یک نقطه اساسی در بازسازی حساب میشه و اگه درست اجرا نشه، باعث نازیبا شدن ظاهر فضا میشه. در این مطلب میخوایم در مورد انواع تیغه چینی ساختمان و نکات اجرایی لازم برای اون صحبت کنیم و به سوالاتی که در ابتدا گفتیم پاسخ بدیم.

    تیغه و تیغه چینی چیست؟

    خب بیاین اول از همه بدونیم که تیغه و تیغه چینی چی هستن!

    تیغه چیست؟ تیغه یک اصطلاح در ساختمان سازی است که به دیوارهای داخلی که اکثرا ده سانتی هستن، گفته میشه.

    تیغه چینی چیست؟ حالا که می‌دونیم تیغه چی هست، فهمیدن تیغه چینی کاری نداره. همونطور که از اسم اون پیداست، به چیدن دیوار داخلی ساختمان که میتونه از مصالح مختلفی هم باشه، تیغه چینی یا دیوارکشی ساختمان میگن. دیوارهای داخلی در واقع جداکننده فضاها هستن و ضخامت کمتری نسبت به دیوار بیرونی دارن.

    انواع روش‌های تیغه چینی با مصالح مختلف در ساختمان چیست؟

    چیزی که انواع تیغه چینی‌ها رو متفاوت می‌کنه، نوع مصالح مصرفی اون است. مثلا دیوارهای یک ساختمان ممکن است از آجر درست شده باشن و دیوارهای یک ساختمان دیگه از بلوک سیمانی.

    بنابراین برای اینکه انواع تیغه چینی ها رو بهتر بشناسین، در ادامه 5 روش تیغه چینی با مصالح مختلف رو به شما معرفی می کنیم.

    1. تیغه چینی با آجر

    یکی از رایج‌ترین مصالح تیغه چینی، آجر است. آجر به خاطر دسترسی زیاد، هزینه تولید کم و کاربرد فراوان، یکی از پراستفاده‌ترین مصالح تیغه چینی محسوب میشه. دیوارچینی با آجر به کمک ملات ماسه سیمان انجام میشه. برای چسبندگی بهتر آجر به ملات، آجر رو به مدت نیم ساعت داخل آب میذارن که اصطلاحا بهش زنجاب کردن میگن.

    از خوبی‌های دیگه آجر، می‌تونیم به قابلیت استفاده دوباره از اون و انعطاف پذیری خوب اشاره کنیم. ولی خب آجر وزن زیادی داره و مقاومت چندانی هم در برابر باد و زلزله نداره و باید این رو در نظر گرفت.

    تیغه چینی چیست؟ | روش اجرا و نکات مهم در بازسازی ساختمان

    2. تیغه چینی با بلوک سیمانی

    اگه بخوایم یک ویژگی بارز در مورد بلوک‌های سیمانی رو نام ببریم، حتما مقاومت بالا، اون ویژگی است. بلوک‌های سیمانی به وسیله ملات ماسه و سیمان روی هم قرار می‌گیرن. از معایب مهم بلوک‌های سیمانی وزن سنگین اون‌ها هست. البته باید به شما بگیم امروزه این مشکل با نسل جدید بلوک‌های سیمانی که به اون “لیکا” میگن برطرف شده. ولی خب مشکل شکننده بودن و عدم انعطاف پذیری در همه بلوک‌های سیمانی وجود داره.

    تیغه چینی ساختمان (2)

    3. تیغه چینی با بلوک سفالی

    از محبوب‌ترین شیوه‌های تیغه چینی ساختمان، دیوارکشی با بلوک سفالی است. بلوک‌های سفالی از نظر اندازه از آجر بزرگ‌تر هستن و به صورت قالب‌های حفره‌دار ساخته میشن. این بلوک‌ها نیاز کمتری به ملات دارن، وزن کمتر و اجرای سریع‌تری هم دارن. حفره‌های بلوک سفالی باعث میشن تا این بلوک خاصیت عایق صوتی و حرارتی هم داشته باشه. از معایب بلوک سفالی، شکننده بودن اون و انعطاف‌پذیری کم هست.

    تیغه چینی (1)

    4. تیغه چینی با بلوک پیش ساخته گچی

    بلوک‌های گچی نسبت به بلوک‌های سیمانی وزن کمتری دارن. این بلوک‌ها به وسیله ملات‌های گچی یا چسب‌های مخصوصی به همدیگه می‌چسبن. نوعی از این بلوک‌ها که به “هبلکس” معروف هستن، انعطاف پذیری خوبی هم دارن. به طوری که به راحتی میشه اون‌ها رو با اره به اندازه دلخواه درآورد.

    5. تیغه چینی با مصالح مدرن

    برای اجرای دیوارهای غیرباربر و سبک می‌تونیم از مصالح مدرن مثل کناف و ساندویچ پانل که در ادامه معرفی می‌کنبم استفاده کنیم.

    کناف چیست؟

    کناف‌ها قاب‌های فولادی سبک با روکش گچی هستن که قابلیت استفاده از اون‌ها به عنوان عایق صوتی و حرارتی هم وجود داره.

    ساندویچ پانل چیست؟

    ساندویچ پانل نیز یک جایگزین مناسب برای مصالح سنتی است که از سه لایه ورق تشکیل شده. دو ورق اون از جنس ورق فولادی و ورق میانی از فوم پلی استایرین ساخته شده است که خاصیت عایق بودن در برابر صدا و حرارت به اون میده. تنها مساله‌ای که در مورد ساندویچ پانل باید بدونیم، قابلیت اشتعال اون هست.

    این مصالح مدرن سرعت اجرای بالایی دارن و وزن سازه رو هم سبک میکنن. در برابر زلزله مقاوم هستن، عایق صدا و رطوبت هستن و طول عمر مفید ساختمان رو هم افزایش میدن.

    تیغه چینی در بازسازی

    استانداردها و ضوابط تیغه چینی را کامل بشناسید!

    برای اجرای تیغه چینی اصولی و درست، بهتر است استانداردها و ضوابط تیغه چینی رو در موارد زیر، کامل بشناسید.

    1.     زمان مناسب

    تیغه چینی ساختمان رو بعد از مقاومت 7 روزه بتن در بتن‌ریزی سقف و ستون‌گذاری انجام میدن. در مورد شرایط آب و هوایی هم بهتر است در دمای کمتر از 5 درجه دیوارکشی رو انجام ندیم. و کلا اگه تیغه چینی در آب و هوای سرد انجام میشه، بهتر هست با پوششی اون رو گرم نگه داریم.

    2.  گونیا بودن

    تیغه چینی اتاق‌ها، آشپزخانه و سرویس حمام و دستشویی حتما باید با دقت زیاد گونیا باشه (یعنی متعادل و تراز باشه). اگه دیوار کشی به صورت گونیا اجرا نشه، هم باعث نازیبا شدن میشه و هم مشکل تاسیساتی به وجود میاره.

    3. مهار جانبی دیوار

    مهار بندی دیوار یعنی با استفاده از میلگرد در فاصله‌های 50 سانتی میلگرد به ستون مهار بشه. این نکته خیلی مهم است چون در صورت اجرا نشدن، اگه زمین لرزه اتفاق بیفته، باعث ریزش دیوار میشه. به طور کل باید به رعایت استاندارد 2800 توجه کرد.

    4. اهمیت دیوارکشی مرحله بعد

    موقع دیوارکشی باید حواس ما به دیوار مرحله بعد هم باشه. مثلا اگه داریم در کنار ستون‌های بتنی یا فلزی دیوارکشی رو اجرا می‌کنیم، باید به اتصلات و قفل و بست اون‌ها توجه کنیم. کلا این نکته رو باید در مورد همه محل‌های تلاقی در نظر بگیریم. همچنین باید به محل در و پنجره‌ها هم دقت کنیم، به طوری که برای اون‌ها از هر طرف دو یا سه سانتی‌متر فضای خالی در نظر بگیریم.

    8 مرحله اجرایی در تیغه چینی چیست؟

    برای اجرای انواع تیغه چینی باید 8 مرحله مهم زیر رو انجام بدیم که عبارت‌اند از:

    1. پاک سازی محل:

    بهتر است اول از همه محل تیغه چینی از گیاهان و خاک‌ها خالی بشه. در واقع یک پاکسازی کامل در اون محل انجام بشه.

    2. اندازه گیری محل دیوارکشی:

    اگه نقشه محل‌های تیغه چینی ساختمان رو نداشته باشیم، مجبوریم که محل دیوارکشی‌ها رو مشخص و اندازه گیری کنیم. برای اندازه گیری محل دیوارکشی میشه به 2 روش زیر عمل کرد:

    • اگه محل دیوارکشی کوچک باشه، از متر استفاده می‌کنن
    • اما برای دیوارکشی‌هایی با مقیاس بزرگ از دوربین نقشه برداری استفاده میشه

    3. تهیه لوازم:

    قبل از شروع تیغه چینی بهتر است که لوازم کار رو مهیا کنیم. وسایلی مثل ملات، متر، شاغول، ماله، شمشه و .. همگی مورد نیاز هستند. در این مرحله میشه ملات رو هم آماده کنیم.

    4. آبپاشی محل تیغه:

    در این مرحله باید محل تیغه چینی رو با ملات آبپاشی کنیم. این کار باعث میشه تا تیغه به کف زمین بچسبه. به این صورت که ملات رو روی زمین می‌ریزیم و با ماله سطح رو صاف می‌کنیم.

    5. تراز کردن:

    یک آجر رو در ابتدای محل تیغه چینی و یک آجر هم در سمت دیگه می‌ذاریم. حالا این دوتا آجر رو با طناب به هم وصل می‌کنیم. اینطوری یک تراز افقی درست کردیم. تراز کردن برای اجرای درست و صاف تیغه الزامی است.

    6. زنجاب کردن:

    به خیس کردن آجرها داخل آب زنجاب کردن میگن. این کار باعث میشه تا آجر از آب سیراب بشه و آب اضافی رو به خودش جذب نکنه. بعد از این مرحله می‌تونیم ردیف اول رو بچنیم. دقت کنین که چیدن ردیف اول موازی با طناب باید انجام بشه.

    7. تراز لوبیایی:

    به تراز کردن سطح عمودی دیوار تراز لوبیایی میگن. بعد از چیدن ردیف اول حتما باید تراز لوبیایی رو انجام بدین.

    8. ریختن ملات:

    در آخرین مرحله، باید روی ردیف اول ملات بریزیم. به عبارتی ریختن ملات روی ردیف اول نشان‌دهنده آغاز تیغه چینی ساختمان است.

    سوالات متداول

    چطور ثبت درخواست کنیم؟
    روی لینک زیر کلیک کرده و برای دریافت مشاوره رایگان ثبت نام کنید:
    ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
    سلام ساختمان چیست؟
    سامانه لاوان ماندگار ساختمان، با نام اختصاری سلام ساختمان، یک شرکت عضو پارک علم و فناری است، که در حوزه دکوراسیون داخلی چوبی مثل اجرای کابینت و کمد فعال است.
    تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
    سلام ساختمان چه مزیتی دارد؟
    برخی از ویژگی‌های سلام ساختمان که به شما کمک می‌کند تا با خیال راحت پروژه‌ی خود را اجرا کنید، عبارت است از:
    • مشاوره تخصصی رایگان
    • معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
    • ضمانت قیمت
    • ضمانت پیش پرداخت
    • ضمانت پروژه


    از زمان ثبت نام تا زمان تماسِ مشاور، چقدر طول می کشد؟
    اگر در شهرهای محدوده‌ی سلام ساختمان باشید (تهران، خراسان رضوی، البرز، اصفهان، کرمان، خوزستان، فارس، گیلان، آذربایجان شرقی، قم، مازندران)، کمتر از 12 ساعت کاری طول میکشد تا مشاور سلام ساختمان با شما تماس بگیرد.

    مشاوره ی سلام ساختمان رایگان است؟
    بله، مشاوره در سلام ساختمان رایگان است. در سلام ساختمان دو نوع مشاوره داریم:
    • مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت می‌گیرد.
    • مشاوره‌ی مستقیم با کابینت‌سازی که برای اجرای کار به شما معرفی شده‌است.
    هر دوی این‌ها رایگان است.
    بازدید حضوری در سلام ساختمان رایگان است؟
                          بله بازدید حضوری از پروژه ها بصورت رایگان انجام می‌شود.
                      آیا سلام ساختمان طراحی هم انجام می‌دهد؟
    بله. ما می‌توانیم کابینت‌سازهایی به شما معرفی کنیم که به صورت حرفه ای طراحی انجام می‌دهند. فقط کافیست به پشتیبان خود اطلاع دهید که نیاز به طراحی دارید.
    آیا طراحی در سلام ساختمان رایگان است؟
    اگر پروژه خود را با کابینت سازی که برای شما طراحی کرده است اجرا کنید، طراحی به عنوان تخفیف پروژه خواهد بود و برای شما رایگان است. اما اگر بعد از انجام طراحی به این نتیجه رسیدید که مایل نیستید با همان کابینت ساز پروژه‌ی خود را اجرا کنید، هزینه طراحی از شما دریافت می‌شود.
    نویسنده: مریم   صبوری
    وقتی بارش کلماتی که به ذهنم هجوم می‌آورند را روی صفحات پیاده می‌کنم، بهترین حس ممکن را دارم. مریم صبوری هستم، سردبیر سایت سلام ساختمان. سه سال قبل وارد تیم دوست داشتنی سلام ساختمان شدم و در حال حاضر تمرکز کاری من در زمینه محتوا و سئو است.

    ما درخدمتیم! از اینجا درخواست بدین تا با شما تماس بگیریم

    نظرات کاربران

    نظرات کاربران
    اشتراک در
    اطلاع از
    guest
    0 نظرات
    بازخورد (Feedback) های اینلاین
    View all comments