دنیای رنگها، دنیایی بیانتها است! کمک گرفتن از هر نوع رنگ در دیزاین کابینت و دکوراسیون داخلی منزل، نتیجهای بسیار متفاوت ایجاد میکنه. پس لازم هست با حوصله و دقت بالا انواع مختلف رنگها رو بشناسیم تا بتونیم مناسبترین رنگ رو برای منزل خودمون انتخاب کنیم. در این مطلب، از رنگ پلی اورتان صحبت میکنیم و به کاربرد و ویژگیهای خاص اون در صنایع چوبی و دکوراسیون داخلی ساختمان مانند کابینت، کمد و … میپردازیم. خواندن این مطلب خالی از لطف نیست!
رنگ پلی اورتان چیست؟
رنگ پلی اورتان نوعی رنگ صنعتی با کاربردهای ویژه و مفید هست. رنگ پلی اورتان ساختاری پلیمری (پلیمر مادهی سازندهی پلاستیکها، لاستیکها، چسبها، رنگها، فومها، رزینها و بسیاری از مواد دیگر هست) داره و رنگی با کیفیت و مقاومت بالا هست که برای پوشش دهی سطوح و به عنوان نوعی لایهی نهایی در مواد به کار گرفته میشه. رنگهای پلی اورتان، معمولاً به صورت روکش نهایی یا ثانویه روی پرایمرها ( لایه آستر یا روکشهای اوّلیه در رنگ آمیزی) قرار میگیرن و خروجی کار، ساختاری فوق العاده مقاوم و یک دست خواهد بود.
رنگهای پلی اورتان به علت چسبندگی زیاد و مقاومت بالا در برابر رطوبت، انتخاب خوبی برای پوششدهی سطوح چوبی به شمار میان. بنابراین از این رنگها در پوشش دهی کمد، کابینت و دیزاین داخلی ساختمان میتونیم استفاده کنیم. از همه مهمتر اینکه رنگهای پلی اورتان برخلاف خیلی از رنگها، به داخل چوب نفوذ نمیکنن و لایهای مقاوم روی اون میسازن. در ضمن میشه از پلی اورتان به عنوان جلادهنده هم استفاده کرد.
مزایای رنگ پلی اورتان چیست؟
تا اینجا کمی با رنگهای پلی اورتان آشنا شدیم. حالا بهتر است تعدادی از مزیتهای اون رو بررسی کنیم:
- مقاومت بالایی در برابر بارانهای اسیدی، املاح و شویندهها دارن.
- در برابر نور خورشید (اشعه فرابنفش) و به طور کلی، تغییرات جوی مقاوم هستن.
- سرعت خشک شدن بسیار بالایی دارن، به ویژه در دماهای پایین.
- رنگی دوستدار محیط زیست محسوب میشن.
- به طور کلی چسبندگی بالایی دارن.
- این رنگها به علت دوام بالایی که دارن، بر خلاف رنگهای پودری، در برابر سایش مقاومت خوبی دارن و با گذر زمان پوسته پوسته نمیشن.
- خاصیت خودتمیز شوندگی دارن و گرد و غبار جذب اونها نمیشه. در نتیجه تمیز کردن بسیار سادهتری دارن.
- اگه شرایطی پیش اومد که قصد شست و شوی این سطوح رو داشتین، نگران نباشین! چون در برابر شویندههای مختلف مقاومت خوبی دارن. البته بهتر است بعد از شست و شو فوراً خشک بشن که در ادامه مطلب به طور مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت.
معایب رنگ پلی اورتان چیست؟
برسیم به مبحث معایب! در رابطه با معایب رنگ پلی اورتان به سه مورد اساسی میشه اشاره کرد:
- برای اجرای رنگ پلی اورتان، نیازمند دستکش، ماسک و پوشش ایمنی هستیم. چون با مواد شیمیایی سر و کار داریم که میتونن برای پوست، چشم و یا ریه مشکلساز باشن.
- به خاطر بو و بخارات سمی حین کار با رنگ پلی اورتان، داشتن تهویه مناسب در محیط هم ضروری هست.
- محصولات رنگی پلی اورتان قیمت بالایی دارن.
ذکر یک نکته مهم:
با اینکه در قسمت مزایای رنگ پلی اورتان به مقاومت این رنگها در برابر اشعه فرابنفش اشاره کردیم، لازم هست بدونین که این مقاومت برای هیچ نوع رنگی صد در صد نیست و اشعه خورشید برای هر نوع رنگی، آسیب زا هست. این مسئله حتی در رنگهایی با ترکیبات مقاوم در برابر اشعهی UV هم برقرار هست. به هر حال ترکیب هر رنگی با گذر زمان ضعیف میشه و نیاز به ترمیم و پوششدهی مجدد پیدا میکنه.
انواع رنگ پلی اورتان بر پایه آب و روغن را بشناسید!
این رنگها رو میشه بر اساس پایهی رنگ اونها یعنی همان ترکیبات سازنده، به دو دسته تقسیم کرد:
1. رنگ پلی اورتان بر پایه ی آب
رنگهای پلی اورتان بر پایهی آب، شفاف و رقیق هستن. در نتیجه لازم است برای پوشش دهی مناسب، چند مرتبه روی سطح اجرا بشن. رنگهای بر پایهی آب، سرعت خشک شدن بالایی دارن و میشه اونها رو با آب و صابون شست. پس نیازی به استفاده کردن از سایر محلولهای شیمیایی (به ویژه آمونیاک) نیست.
2. رنگ پلی اورتان بر پایهی روغن
این دسته که کمتر رایج هستن، ساختاری غلیظتر دارن و بعد از نشستن روی سطح، لایهای مقاوم ایجاد میکنن. طبیعی هست که مدت زمان بیشتری هم برای خشک شدن احتیاج دارن.
رنگهای پلی اورتان مات و براق چگونه هستن؟
در یک تقسیم بندی دیگه، رنگهای پلی اورتان رو میشه بر اساس ظاهر رنگ هم در دو دستهی مات و براق معرفی کرد:
1. رنگ های پلی اورتان مات:
رنگهایی با ظاهر مات، در انواع رنگ پلی اورتان هم وجود دارن و طرفدارهای خاص خودشون رو دارن. معمولاً گرد و غبار روی این رنگها بیشتر به چشم میاد. شما میتونین بسته به دکوراسیون و سبک غالب در منزل، از این رنگ برای دیزاین تجهیزات چوبی کمک بگیرین.
2. رنگ های پلی اورتان براق:
رنگهای پلی اورتان براق در نقطهی مقابل رنگهای مات قرار میگیرن و سطوحی با درخشندگی و جلوهی خاص فراهم میکنن. رنگهای پلی اورتان براق و روشن، اگه برای کابینت و کمد استفاده بشن، در فضاهای کوچیک میتونن کاربرد خیلی مفیدی داشته باشن و اون فضا رو بزرگ تر جلوه بدن.
کاربردهای گستردهی رنگ پلی اورتان چیست؟
این رنگهای خاص، در کاربردهای بیشماری مورد استفاده قرار میگیرن. از رنگهای پلی اورتان میشه برای رنگ آمیزی موارد زیر استفاده کرد:
- سطوح فلزی (کشتیها، تانکرها و …)
- ماشین آلات کشاورزی
- پوشش دهی نردههای آهنی
- قطعات خودرو
- دکوراسیون داخلی و …
ما قصد داریم در این مطلب، بیشتر به کاربردهای رنگ پلی اورتان در دکوراسیون داخلی از جمله کابینت و کمد بپردازیم.
کاربردهای رنگ پلی اورتان در دکوراسیون داخلی چیست؟
از جمله رایجترین کاربردهای رنگ پلی اورتان، کاربرد اون در کف، کابینت، کمد و سایر بخشهای چوبی منزل هست. در ادامه به بررسی کاربردهای رنگ پلی اورتان در مهم ترین این موارد میپردازیم.
1. رنگ پلی اورتان برای پوشش دهی کف
پلی اورتان پوششی براق و شفاف داره که در کنار مقاومت خوب، اون رو به گزینهای مناسب برای پوشش دهی کف تبدیل کرده. کف آشپزخانه، فروشگاههای زنجیرهای، سالنهای ورزشی، همه و همه میتونن پذیرای رنگ پلی اورتان باشن. پس در پوشش دهی کف منزل میتونین روی پلی اورتان حساب کنین.
2. رنگ پلی اورتان برای پوشش دهی کابینت:
زمینهی اغلب کابینتهایی که با رنگ پلی اورتان پوشش داده میشن از جنس ام دی اف هست که با کمک دستگاه سی ان سی برش میخوره. بعد از اون زیر ساخت سطح برای پوشش دهی آماده شده و رنگ آمیزی روی اون اجرا میشه. کابینتهای پلی اورتان مقاومت بسیار بالایی در برابر خش، ضربه و رطوبت دارن و در کنار تنوع رنگی بالایی که دارن، در برابر تابش نور خورشید هم تغییر رنگ نمیدن.
3. رنگ پلی اورتان در سایر بخش های دکوراسیون داخلی چوبی
به جز کابینت، در سایر تجهیزات چوبی منزل هم میشه از رنگ پلی اورتان کمک گرفت. انواع دکوراسیون چوبی، کمدهای دیواری و قفسهها، همه میتونن به کمک این تکنیک، زیبایی دو چندانی داشته باشن.
4 نکته مهم که قبل از اجرای رنگ پلی اورتان باید رعایت بشن!
قبل از اجرای رنگ پلی اورتان روی سطح کمد، کابینت و یا سایر سطوح چوبی، رعایت 4 نکته ضروری هست:
- قبل از اجرای رنگ، باید هر نوع آلودگی (گرد و غبار، چربی، زنگ زدگی و هر گونه اکسیداسیون، رطوبت و …) رو از روی سطح پاک کنیم تا سطحی هموار و بدون آلودگی برای رنگ آمیزی فراهم بشه.
- باید اجزای رنگهای پلی اورتان (رنگ و سخت کننده) رو به تدریج با هم مخلوط کنیم و به خوبی هم بزنیم. بهتر هست از میکسر کمک بگیرین تا رنگی یکنواخت حاصل بشه.
- در مرحلهی بعد، بعد از ۳۰ دقیقه، باید تینر مخصوص پلی اورتان رو اضافه کنیم تا رنگ برای استفاده آماده بشه.
- قرار دادن آستری مناسب روی سطح رو هم فراموش نکنین. لایه آستر یا همان پرایمر رنگ، نوعی رنگ چسبنده و شفاف است که برای بالا رفتن کیفیت رنگ آمیزی اصلی، در زیر به عنوان لایه اولیه قرار میگیره.
بعد از انجام این چند مرحله، میرسیم به نحوهی مناسب اجرای رنگ پلی اورتان روی سطوح مورد نظر.
روش اجرای رنگ پلی اورتان روی کابینت و کمد چیست؟
برای اجرای رنگ پلی اورتان روی بدنهی کابینت و سایر سطوح چوبی منزل، از دو روش اصلی استفاده میشه. لازم هست بدونین که هر نوع رنگ پلی اورتانی، لوازم خاص خودش رو برای رنگ آمیزی نیاز داره. یعنی بعضی از انواع پلی اورتان با استفاده از قلم مو و برخی به کمک دستگاه اسپری رنگ آمیزی میشن. در ادامه هر دو روش رنگ آمیزی رو برای شما توضیح دادیم.
1. اجرای رنگ پلی اورتان با قلم مو:
قلم مو تکنیکی ساده و بدون دردسر هست که برای سطوح هموار و بدون پستی و بلندی، به کار میره. طبیعی هست که کار با قلم مو مهارت بالایی میطلبه و باید به نحوهی کار با اون و میزان جذب رنگ هر قلم مسلط باشین.
2. اجرای رنگ پلی اورتان با دستگاه اسپری:
کار با دستگاه اسپری، خروجی یک دست و سریعتری به همراه داره که فرآیند رنگ آمیزی رو راحتتر میکنه. این روش، مناسب سطوح با طراحی پیچیده (داری انحنا و پیچ) هست که امکان رنگ آمیزی یک دست اون با قلم مو ممکن نیست. برای کار با دستگاه اسپری، باید آموزش دیده باشین تا بتونین به راحتی با دستگاه کار کنین، امّا در صورت داشتن تجربه، پوشش دهی یک سطح با لایهای نازک، در این روش سادهتر از نقاشی با قلم مو هست. چون به صورت اتومات پاشش انجام میشه و اهمیت فشار دست و سایر حساسیتهای قلم مو وجود نداره.
این هم از اجرای رنگ روی سطوح مختلف. در حالت معمول بعد از انجام رنگ آمیزی، محصول رو برای مدت زمانی مشخص در کوره قرار میدن تا نمونه نهایی آماده بشه.
شرایط نگهداری رنگ پلی اورتان چیست؟
نگهداری از رنگ پلی اورتان نیازمند شرایط خاصی هست که این شرایط عبارتاند از:
- رنگ پلی اورتان قابلیت آتش گیری داره، پس لازم هست که در محفظهای در بسته و به دور از هرگونه آتش و حرارت نگهداری بشه.
- بهتر هست که بلافاصله بعد از باز شدن درب قوطی رنگ، از رنگ استفاده بشه تا خاصیت خودش رو حفظ کنه.
- دمای مناسب برای نگهداری قوطی رنگ، چیزی در حدود 25 درجه سانتیگراد هست و رطوبت مناسب، 50 تا 60 درصد در نظر گرفته شده. با رعایت این شرایط، میشه رنگ رو تا مدت یک سال نگه داشت.
نحوهی شست و شوی رنگ پلی اورتان چیست؟
در وهلهی اوّل، اگه سطوح رنگ شده با رنگ پلی اورتان رو به طور مرتب گردگیری کنین، نیاز به شستشوی اون کمتر میشه و دوام پوشش بیشتر خواهد بود. پس تا جایی که ممکن هست، سعی کنین با دیدن هر لک یا غبار، فوراً اون رو از بین ببرین.
امّا در صورتی که با لکهای مقاوم مواجه بودین، پارچهای مرطوب میتونه گزینه مناسبی برای تمیز کردن سطح باشه. سطح رو با پارچهای مرطوب پاک کنین و بلافاصله به کمک پارچه یا ابری خشک، رطوبت اون رو بگیرین تا رنگ و چوب آسیب نبینن. نگران آسیب شویندهها هم نباشین چون استفاده از شویندهها هم در شستن سطوح پلی اورتان محدودیتی نداره. امّا باز هم باید به سرعت خشک بشه. لازم به یاد آوری هست که مثل هر متریال و رنگ دیگهای، بهتر هست این کار رو ابتدا روی قسمت کوچکی از سطح امتحان کنین.
توصیههای پایانی!
قبل از پایان مطلب، لازم است یادآوری کنیم که باید قبل و بعد از اجرای رنگ، کلیه لوازم و تجهیزات رو با تینر شست و شو بدین. توصیهی مهم دیگه اینکه عمر مفید این دسته از رنگها، 6 ساعت هست. این یعنی زمانی برای اتلاف وقت وجود نداره و بهتر هست به میزانی که در همان مرتبه رنگ آمیزی لازم هست رنگ آماده بشه.
امیدواریم خلاصهی مفیدی درباره رنگهای پلی اورتان و کاربردهای اون خدمت شما عزیزان ارائه داده باشیم. تیم سلام ساختمان مثل همیشه منتظر نظرات شما هست.
سوالات متداول
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
- مشاوره تخصصی رایگان
- معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
- ضمانت قیمت
- ضمانت پیش پرداخت
- ضمانت پروژه
- مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت میگیرد.
- مشاورهی مستقیم با کابینتسازی که برای اجرای کار به شما معرفی شدهاست.
سلام
شما رنگ پلی اورتان پارس اشن رو پیشنهاد میکنید یا دیوکس رو؟
سلام کامران عزیز
پیشنهاد ما رنگ پلی اورتان پارس اشن هست. این رنگ با تکنولوژی ایتالیا ساخته شده و با توجه به شفافیت مطلوب ، ثبات رنگ ، مقاومت مکانیکی بالا و سایش گزینه بهتری هست.