آشپزخونه هم مثل اتاق خواب یا پذیرایی، میتونه هویت مربوط به خودش رو داشته باشه و از اونجایی که آدما توش وقت زیادی میگذرونن، در اینجا قراره با یک سری مدل طراحی خاص برای آشپرخونه آشنا بشیم. این نوع طراحی چیه؟ طراحی آشپزخانه به سبک ایرانی و سنتی موضوع این محتوا است. با ما همراه باش.
طراحی آشپزخانه ایرانی و سنتی
آشپزخانه فقط مختص حضور یک نفر نیست و برای همهی افراد طراحی شده. همه در طول روز، مقدار زمان مشخصی رو در آشپزخانه میگذرونن پس نمیتونیم بگیم فقط برای یک نفر طراحی شده. به دنبال همین موضوع میشه با آشپزخانه هم مانند باقی بخشهای خانه برخورد کرد تا گذراندن زمان و کسب انرژی اعضای خانواده به شکل دلخواهتری انجام بشه. یکی از این کارها، طراحی و اجرای یک آشپزخانهی سازگار با روحیهی افرادیه که فضای سنتی و ایرانی دوست دارن. البته که در مواقعی مثل اپن بودن آشپزخانه، طراحی باقی بخشهای خانه هم در کنار شکلگیری هویت آشپزخانه مهم میشن، اما برای آشپزخانهی مورد نظر میشه یک طرح مجزا هم پیاده کرد.
این متن سعی میکنه شما رو با ایدههایی برای آشپزخونههای ایرانی و سنتی آشنا کنه. اگر قصد تغییر دکوراسیون آشپزخونه رو دارید و تا حالا سبکهای غیر ایرانی رو دنبال میکردید، میتونید با ما همراه باشید تا با سبک ایرانی و سنتی هم آشنا بشید.
انواع آشپزخانهها بر اساس فضای داخلی منزل
آشپزخونه میتونه باز – همون اپن خودمون- یا بسته باشه. اگر یک آشپزخونه اپن باشه همون قدری در باقی فضای داخلی خونه تأثیر میذاره که فضای نشیمن؛ و این رابطه برعکسش هم وجود داره. افرادی که توی آشپزخونهی اپن هستن به باقی بخشهای خونه هم دید دارن. در نتیجه قسمتهای خونه تأثیر متقابلی روی همدیگه میذارن.
اگر یه آشپزخونهی اپن ایرانی بخواد در فضای یک خونهی کاملاً غیر شرقی قرار بگیره خب یک مقدار ناهماهنگی پیدا میکنه. اما میتونید با انتخاب وسایل خنثی، بین اپن و باقی خونه هماهنگی ایجاد کنید. یکی از این المانها، فرش ایرانیه. اگر واقعاً هم به نشیمن مدرن غربی علاقه دارید و هم به آشپرخونهی شرقی سنتی، میتونید با کم کم تغییر دادن فضا، هماهنگی به وجود بیارید.
طراحی التقاطی فضای آشپزخانه
البته که ایرانی بودن به معنای باستانی بودن و به معنای قدیمی بودن نیست. میشه تعادل رو در این مفاهیم حفظ کرد و ترکیب ایرانی بودن و مدرن بودن رو با هم داشت.
این عکسی که میبینید با طرحهاشه که جنبهی شرقی پیدا کرده؛ وگرنه فضای کلی آشپزخونه با کابینت طرح بتن کاملاً جنبهی مدرن داره. این فضاهای التقاطی میتونن باعث هماهنگی بین آشپزخانهو باقی بخشهای منزل بشن.
از قدیم چوب یکی از مواد اولیه برای همه جای جهان محسوب میشده. اما نقوش این چنینی که در عکس میبنید یکی از المانهای اختصاصی سنتی شرق است. علاوه بر اصالتی که چوب داره، با دور شدن از مواد مصنوعی امروزه، جنبهیسنتیتری به فضا میده.
میتونید از انواع گلیمها برای دادن جلوهی سنتی به آشپزخونه استفاده کنید. توی این عکس از یک گلیم برای سنتی کردن فضای التقاطی استفاده شده.
انتخاب رنگها میتونن به اندازهی طراحی خود آشپزخونه مؤثر باشن. رنگ آبی یکی از رنگهای محبوب ایرانی هاست. البته که این رنگ آبیای که توی تصویر مشاهده میکنید به آبی ایرانی یا لاجوردی نزدیک نیست، اما باز هم یکی از شاخصههای ایرانی بودن به حساب میاد.
فرش ایرانی که به خودی خود یکی از قویترین المانهای ایرانی محسوب میشه. این فرش به دلیل قدرت رنگ و بصری خودش تو هر خونهای در هرجای جهان به شدت جلب توجه میکنه. اگر ما هم نیاز داریم به آشپزخونهمون روح ایرانی بدیم قطعاً این انتخاب یکی از بهترینها است.
علاوه بر فرش ایرانی، گلیم هم یکی از صنایع دستی ایرانیه که در خیلی از مناطق ایران به طور جدی بافته میشه. با استفاده از این وسیله هویت ایرانی آشپزخونه تقویت میشه.
طرح آشپزخانههای شرقی و سنتی
ما نمیتونیم زیاد روی وسایل آشپزخونه در راستای سنتی و ایرانی بودن مانور بدیم. چون به هرحال ابزارآلات، جنبهی مدرنی دارن. اما در عوض از عناصری که میتونید برای این آشپزخونهها به کار ببرید طرحها هستند. توی این عکس طرحهای اسلیمی رو میبینید؟ این طرحها یکی از شاخصههای شرق و جوامع اسلامی شناخته میشن.
حتماً شما هم احساس کردید که یهسری از پارچهها جنبهی خاطره انگیز ایرانی دارن. از این پارچههای قدیمی کمک بگیرید تا آشپزخونه تون رو شبیه آشپزخونهها و مطبخهای قدیمی بکنید. این مدل علاوه بر محافظت از وسایل و تمیز نگه داشتن اونا، میتونه با انتخاب رنگ و طرح پارچهی مناسب، کاملاً ظاهر صمیمی و دلخواهی به آشپرخونهتون بده.
یکی از مهمترین عناصر هنر اسلامی، شرقی و ایرانی، نقشهاشه. این نقش ها در ترکیبهای خاصی تکرار میشن و همون طور که جلوتر گفتیم، رنگ آبی یکی از رنگهای رایج برای این هنرهاست. ترکیب رنگ آبی و نارنجی به شدت ترکیب چشم نوازیه چرا که این دو رنگ مکمل هم در هنرهای تجسمی شناخته میشن. حالا میبینید که علاوه بر جلوهی شرقی و ایرانی رنگ آبی، رنگ نارنجی برای ایجاد تعادل و گرمتر کردن فضا به کمک اومده. ایدهی این سینک رو برای آشپزخونهی خودتون میپسندید؟ به نظرتون بهتر از سینکهای استیله؟
اگر دوست ندارید آشپزخونهتون زیادی شلوغ بشه و طرحهای خلوت تری رو میپسندید، میتونید به جای استفاده از موزاییکها و کاشیهای طرحدار، فقط برای بخش پله از این طرحهای ایرانی اسلامی استفاده کنید. با این کار علاوه بر دادن هویت به محیط، ارتفاع پله رو مشخصتر میکنید و یه کاری میکنید که افراد موقع عبور و مرور حواسشون بیشتر به پله باشه!
شکل و طراحی تنورهای دیواری قدیمی رو یادتونه؟ ممکنه خیلی از ماها از نزدیک ندیده باشیمشون اما توی داستانا و نقاشیا و تصاویر دیدیمشون. میتونید یه سری کارهای تزئینی این چنینی مثل عکس بالا با طرح تنورهای دیواری قدیمی بکنید که یادآور ایران قدیم باشه و فضای خاطرانگیزی برای خیلیها به وجود بیاره. این بخشها بسته به سلیقهی شما میتونن کاملاً تزئینی باشن و میتونن کاربردی مثل قفسهی شیشهای داشته باشن.
اگر نمیخواید از موزاییک و کاشیهای واقعی استفاده کنید میتویند از برچسبهای یک تکهی اونها کمک بگیرید. اصالت کار حفظ نمیشه اما همون جلوهی سنتی ایرانی رو به آشپزخونه میده.
اگر به دکوراسیون سنتی علاقه داریم، باید یادمون بیاریم که قدیما محیط آشپزخونه رو چه جوری میساختن. الان چند درصد ما از رومیزی به عنوان یه وسیلهی کاربردی استفاده میکنیم؟ طرح رومیزی داخل عکس قدیمیه اما در کنار وسایل چوبی و صندلیهای لهستانی کاملاً جای خودش رو پیدا کرده و دلنشین شده؛ اینطور نیست؟
به نظرتون اگر به فضای ایرانی آشپزخانه علاقه داریم چرا به جای چهارپایههای پشت بار و صندلیهای معمولی از کاناپههای سنتی استفاده نکنیم؟ هیچ عیبی نداره که در راستای هدفتون تو در و پنچرهها هم دست ببرید و اونا رو هم ایرانی کنید.
نتیجه گیری و جمع بندی
در این نوشته با تعدادی از آشپزخانه های ایرانی و سنتی آشنا شدیم که هم التقاطی بودن و هم کاملاً قدیمی. اگر با دقت به فضاهای اطرافتون نگاه کنید کم کم چشمتون عادت میکنه و خودتون به تنهایی میتونید ایده بگیرید.
به عنوان نقطه مقابل این سبک طراحی، توصیه میکنیم مطلب طراحی آشپزخانه اروپایی رو هم ببینید.
جستجوی کاربران برای این مطلب:
سوالات متداول
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
- مشاوره تخصصی رایگان
- معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
- ضمانت قیمت
- ضمانت پیش پرداخت
- ضمانت پروژه
- مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت میگیرد.
- مشاورهی مستقیم با کابینتسازی که برای اجرای کار به شما معرفی شدهاست.
لطفاً عکسهای باحجاب بگذارید
سلام دوست عزیز. تصاویرمون از نظر حجاب مشکلی ندارند!