اهمیت سنگ و سنگ کاری در ساختمان سازی
فرقی نمیکنه قرن 21 باشه یا دو هزار سال قبل از میلاد مسیح، اهمیت سنگ و سنگ کاری در ساختمان سازی بر هیچکس پوشیده نیست. اون زمان هم برای ساختن اهرام ثلاثه از سنگ استفاده کردن، الان هم برای ساختن ساختمانهای شیک و مدرن از سنگ و سنگ کاری استفاده میکنن.
شاید بپرسین چرا سنگ؟ مگه سنگ چه مزیتی داره؟
الان بهتون میگم. سنگ یکی از مقاومترین مصالح ساختمانی هست. این مصالح علاوه بر اینکه خیلی تنوع دارن و در زیبایی ساختمان تاثیر زیادی دارن، قابلیت برش خوردن و جلا پذیری دارن، در برابر صدا، حرارت و رطوبت مقاوم هستند. همه ی اینها کافیه تا این مصالح تبدیل به یکی از محبوبترین مصالح ساختمانی بشن. تازه اینها فقط بخشی از اهمیت سنگ رو نشون میده، برای اینکه بیشتر با این مصالح شگفت انگیز آشنا بشین تا آخر این مطلب با ما همراه باشین.
کاربردهای سنگ و سنگ کاری در ساختمان سازی
سنگ از رایج ترین مصالح ساختمانی محسوب میشه. در زمانهای قدیم سنگ یکی از عنصرهای اصلی ساخت و ساز محسوب میشد. هر منطقه و شهری با توجه به اقلیمش و فراوانی نوع سنگی که در اونجا یافت میشد ساختمانهاش رو میساخت. امروزه اما نوع کاربرد سنگ به دو دسته ی زیر تقسیم میشه:
- سنگ نمای ساختمان و
- سنگ داخل ساختمان
دو دسته ای که هر کدومشون برای طراحان معماری و دکوراسیون داخلی دنیایی از کاربرد محسوب میشه و استفاده ی مناسب ازش میتونه اون رو به اثر هنری تبدیل کنه. در ادامه میخوایم به صورت جزییتر با این کاربردها آشنا بشیم.
سنگ کاری داخل ساختمان
استفاده از سنگ در داخل ساختمان یکی از بهترین انتخابها است. سنگها مصالحی مقاوم، با قابلیت برش و شکل پذیر هستند. همچنین میشه جلاشون داد تا زیباییشون چند برابر بشه. تنوع و زیبایی، قابلیت شستوشو و پایداری سنگها در برابر مواد اسیدی و قلیایی باعث شده که کاربردهای اون داخل ساختمان افزایش پیدا کنه. در ادامه با این کاربردها به طور ویژه آشنا میشیم.
1. سنگ کاری کف ساختمان
با اینکه امروزه تعداد انتخابهای ما برای پوشش کف خانه ها و ساختمان هامون افزایش پیدا کرده ولی هنوز سنگها یکی از رایجترین انتخابها برای پوشش کف هستن. سنگ کف باید در برابر سایش و ضربه مقاوم باشه. پس علاوه بر زیبایی، مقاومت سنگ هم یکی از عوامل مهم در انتخاب نوع سنگ برای کف سازی هست.
2. سنگ کاری دیوار
یکی از راه های افزایش مقاومت ساختمانها پوشش دیوارهای اون با سنگ هست. سنگها علاوه بر اینکه برای افزایش مقاومت ساختمان اسفاده میشن در زیبایی سازه هم تاثیر خیلی زیادی دارن. دیوار پله ها، دیوار داخلی ساختمان ها، دیوار سالن ها و هتل ها و همچنین دیوارهای حمام ها و سرویس های بهداشتی رو با سنگ پوشش میدن. سنگ دیوار ساختمان علاوه بر قابلیت شستوشو و تخلل کم ، باید سبکتر هم باشه تا اجرای راحتتری داشته باشه.
3. سنگ کاری راه پله
بهتر از سنگ برای پوشش راه پله ها مگه داریم؟ از سنگ کاری راه پله خانه خودتان غافل نشید. راه پلهها یکی از پر رفت و آمدترین مکانهای ساختمان هست. برای همین ما سنگها رو برای پوشش اون انتخاب میکنیم، چون اونقدر مقاومتشون در برابر ضربه و سایش خوب هست که انتخاب دیگهای برامون باقی نمیذاره. رنگ و طرحش هم به اندازه کافی تنوع و زیبایی داره که میتونیم با طراحی ساختمانمون هماهنگش کنیم.
سنگ راه پله رو چطور اجرا میکنن؟
موقع اجرای سنگها، پلهها آخرین مکانهایی هستن که سنگ کاری میشن. علت این کار رفت و آمد و استفاده ی مداوم از پلهها هست. پس بهتره در آخرین مرحله سنگ کاریش انجام بشه تا موقع حمل مصالح صدمه نبینه.
- اول سنگ بغل پله موازی با رمپ اجرا میشه
- اولین سنگ پیشانی رو به صورت قاعم نگه میداریم و پشت اون رو با ملات و مصالح پرت پر میکنیم تا یه سطح تراز ایجاد بشه
- حالا نوبت گذاشتن سنگ کف روی قسمت تراز شده هست. برای محکم شدن روی اون رو با چکش میکوبن
- حالا نوبت سنگ پیشانی دوم هست و همینطور تا انتها همه ی سنگها رو اجرا میکنیم
4. سنگ کاری ستون
گاهی در بعضی خانهها که متراژ بزرگی دارن طراحان مجبور به استفاده از ستون میشن. علاوه بر این، ستونها در لابیها، رستورانها و پارکینگها هم استفاده میشن. برای اینکه زیبایی مکان حفظ بشه و همچنین برای افزایش مقاومت خود ستون به وسیله سنگ اون رو پوشش میدن. پوشش سنگ برای ستونها برای فضای داخلی خانه میتونه تزیینی و برای فضاهای دیگه میتونه مناسب با اون فضا انتخاب بشه.
سنگ کاری نمای ساختمان
احتمالاً شما هم جزو اون دستهای هستین که موقع خرید خانه نمای اون خیلی براتون اهمیت داره. هر چی نباشه نمای ساختمان چشم ساختمان محسوب میشه. استفاده از نمای سنگ یکی از آشناترین نماهای ساختمانی است. علت رایج بودن سنگ به عنوان نما به خاطر پایداری اون در برابر تغییرات جوی، مقاومتش در برابر رطوبت، حرارت و ماندگاری بالای اون هست. یکی از مفیدترین و به صرفهترین اقدامات اینه که سنگ نما رو با توجه به عمر مفید ساختمانتون انتخاب کنید. اینطوری باعث میشه نه هزینه اضافی کنید و نه نمای ساختمانتون زودتر از زمان مورد نظر از بین بره.
سنگ کاری رومی
یکی از نماهای سنگی پرکاربرد و شیک نمای رومی است. ایده ی کلی این نما از نقوش و طرح های روم باستان اومده. نمایی که طرفدارن زیادی داره و بیشتر کسانی که سبک کلاسیک میپسندن رو جذب میکنه. این نما اجرای سختی داره و از سنگ هایی با قابلیتت حجم پذیری مثل تراورتن در اون استفاده میشه.
قسمت جالب قضیه: سنگ کاری تزیینی به عنوان دکوراتور
اگه بگم از سنگ میشه به عنوان بخشی از دکوراسیون داخلی خانه استفاده کرد قطعا تعجب نمیکنن.
حتما شما هم دیوارهای شومینه، دیوار بین کابینتی، اپن آشپزخانه و .. رو دیدین که از سنگ درست شده و چقد رو زیبایی خانه تاثیر گذاشته. امروزه انقد دامنه این کاربرد و تنوعش زیاد شده که میتونه شما رو شگفت زده کنه. بیاین با هم چند تا از این نمونه ها رو ببینیم.
انواع سنگ ساختمانی
حالا که با کاربردهای سنگ در ساختمان سازی آشنا شدیم بهتره کمی هم خود سنگها رو بشناسیم، مزیتها و تفاوتهاشون رو بدونیم و بیشتر ازشون سر در بیاریم تا انتخاب بهتری داشته باشیم. ایران یکی از کشورهای غنی در زمینه سنگ محسوب میشه و یکی از علتهایی که استفادهی این مصالح رو در ساختمان سازی هم افزایش داده همین موضوع هست. حالا بیاین یکم بیشتر در مورد انواع سنگ های ساختمانی پرکاربرد بدونیم:
- سنگ مرمیت
- سنگ مرمر
- سنگ تراورتن
- سنگ گرانیت
- سنگ آنتیک
در ادامه بریم با هرکدوم بیشتر آشنا بشیم.
1. سنگ مرمریت
سنگ مرمریت که بهش سنگ ماربل هم میگن از خانواده سنگهای رسوبی هست. این سنگ رو با سنگ مرمر اشتباه نگیرید، چون کاملا با هم متفاوت هستن. در ادامه در مورد سنگ مرمر هم براتون میگیم. مرمریت به خاطر مقاومت کمش در برابر تغییرات جوی در خارج ساختمان استفاده نمیشه. از این سنگها برای راه پلهها، دیوارهای داخلی و کف پوشها استفاده میکنن. نوع سنگ ماربل سیاه خیلی مشهور هست و برای دکوراسیون داحلی خیلی از اون استفاده میشه.
به طور کلی سنگ مرمریت به سه دسته ی پایین تقسیم میشن.
- سنگ چینی: بافت ریزدانه
- سنگ کریستال: بافت درشت دانه
- سنگ ابری: نوارهای غیر موازی
دیگه انتخاب اینکه از بین این سه تا کدوم نوع رو انتخاب کنین به سلیقهتون و هماهنگی اون با سایر بخشها داره.
2. سنگ مرمر
سنگ مرمر از خانواده سنگهای دگرگونی هست. این سنگ یکی از زیباترین سنگهای ساختمانی محسوب میشه. به خاطر سطح صاف و صیقلی و طرحها و رنگهای خیره کنندهش به یکی از پر مصرفترین سنگها برای نمای داخلی ساختمان تبدیل شده. مرمرها یکی از گرانترین سنگهای ساختمانی هستن. عدهای باور دارن که این سنگها خاصیت آرامبخشی هم دارن. به همین خاطر یکی از بیشترین جاهایی که دیده میشن در مساجد، حرم و مکانهای مذهبی هست.
3. سنگ تراورتن
سنگ تراورتن از خانواده سنگ های رسوبی هست. از این سنگ بیشتر در نمای خارجی ساختمان استفاده میشه که دو تا علت داره. اول اینکه این سنگ یکی از متخلخلترین نوع سنگهاست که همین تخلخل هم باعث زیبایی و هم استفاده ی زیاد اون در نمای ساختمان شده. (تخلخل سنگ باعث میشه سنگ به راحتی به ملات بچسبه. ) دوم اینکه تراش پذیری حجمی خوبی داره. نمای رومی یکی از نماهای زیبایی هست که با سنگ تراورتن ساخته میشه. از کاربردهای دیگه ی این سنگ استفادهی اون برای کف پوشها، راه پلهها و اپن آشپزخانهها است. قیمت این سنگها نسبت به سنگهای گرانیت ارزانتر هست.
4. سنگ گرانیت
سنگ گرانیت از خانواده سنگهای آذرین هست. این نوع سنگ به خاطر مقاومت زیاد و تخلخل کم یکی از بهترین انتخابها برای سنگ کف، سنگ حمام و سرویس بهداشتی هست. دامنهی رنگهای اون متنوع هست و این موضوع از نظر زیبایی خاطرمون رو جمع میکنه. بافت اون درشت دانه است. از این نوع سنگ به خاطر وزن زیاد و گران بودن (به علت استخراج سختش) کمتر برای سنگ نما استفاده میکنن. مقاومت بالای این سنگ باعث شده استفادههای صنعتی و تجاری این کار هم افزایش پیدا کنه. از مزایای سنگ گرانتیت خاصیت ترکیب اون با چوب و شیشه است که دامنهی استفاده اون رو افزایش داده.
5. سنگ آنتیک یا سنگ دکوراتیو
از به هم چسباندن خرده سنگهای تراورتن سنگ آنتیک درست میشه. این سنگ بیشتر کاربرد تزیینی داره و به خاطر تخلخلش به راحتی به روی همه نوع دیواری قابلیت چسبندگی داره. اینکه کجا و چجوری بخواین از این سنگ استفاده کنین کاملا به سلیقه و نوع دیزاین خانهی شما داره. اطراف دیوار شومینه یکی از جاهایی هست که حتما سنگ آنتیک به چشم میخوره.
سنگ اسلب چیست و چه کاربردی دارد؟
بعد از اینکه سنگها به صورت کوپ استخراج شدن به کارگاه ها آورده میشن تا فرآوری بشن. در کارگاه ها کوپ ها به شکلهای متفاوتی برش میخورن. به سنگهایی که در ابعاد بزرگ برش میخورن، سنگ اسلب میگن. پس در واقع همه ی سنگهایی که بالا در موردشون حرف زدیم میتونن به صورت اسلب تولید بشن. طبیعتاً به خاطر بزرگ بودن و شرایط سخت تولید، این نوع سنگها گرانتر از بقیه هستند. هم به خاطر گرانی و هم زیبایی این سنگها بیشتر کاربرد دکوراتیو و تزیینی دارن.
مزایا و معایب سنگ اسلب
سنگ اسلب مزایای زیادی داره، ولی چیزی که از همه مهمتر و واضحتر هست زیبایی دوچندان سنگهای اسلب نسبت به سایر سنگها هست. بعضی از این سنگها میتونن نور رو از خودشون عبور بدن و همین کاربرد تزیینی این سنگها رو افزایش داده. از مزایای دیگه ی این سنگ این هست که به خاطر تعداد کم برشی که میخوره، هدر رفت سنگ خیلی کمتر هست. شاید تنها عیب سنگ اسلب گرانی اون باشه. این سنگها به خاطر پروسه ی هزینه بر تولیدش نسبت به باقی سنگها گرانتر هستن.
نحوهی اجرای سنگ کاری در ساختمان چگونه است؟
یکی از مراحل مهم در سنگ کاری ساختمان اجرای اون هست. یه اجرای اصولی میتونه ماندگاری رو بالا ببره و احتمال خرابی رو کم کنه. برای اجرای سنگ نما دو روش کلی وجود داره که میخوایم مفصل در موردشون بدونیم:
- روش خشک در سنگ کاری
- روش تر در سنگ کاری
در ادامه بریم با این دو روش بیشتر آشنا بشیم…
روش اول: سنگ کاری به روش تر یا دوغاب
یکی از روشهای سنتی و قدیمی اجرای سنگ نما روش تر یا دوغاب هست. این روش به اینصورت هست که اول سنگها رو روی دیوار میچینن بعد دوغابها رو پشت اون میریزن. بعد ازاینکه دوغابها خشک شد، سنگ به نما میچسبه. یکی از نکات خیلی مهم در این روش استفاده از ملات با چسبندگی بالا هست چون اگه اینطور نباشه احتمال جدا شدن سنگ وجود داره.
یکی از نکته های خیلی مهم در این روش اسکوپ زنی هست. سنگهایی که خلل و فرج ندارن میزان چسبندگیشون به دوغاب خیلی کمه برای همین چنین سنگهایی رو هم حتما باید اسکوپ کرد. سنگهای تراورتن و گرانیت جزو این دسته هستن. در اسکوپ زنی اول با فرز یه شیارهایی پشت سنگ به وجود میارن و بعد اون شیارها رو با سیم آرماتوربندی گالوانیزه میبندن تا سطح تماس سنگ و دوغاب بیشتر بشه.
سوال: فکر کردین برای سنگهایی که ضخامتشون کمه و امکان شیارزنیشون وجود نداره چیکار باید کرد؟
پاسخ: لقمه سنگها. روشی که برای اینطور سنگها پیشنهاد میشه لقمه سنگ هست. تو این روش یه تکه سنگی که به صورت هرم ناقص برش خورده رو چسب میزنن و به سنگ پلاک میچسبونن. بعد از اینکه چسبش خشک بشه برای عملیات دوغاب ریزی آماده ست.
روش دوم: سنگ کاری به روش خشک
اجرای سنگ به روش خشک که زمان زیادی هم از مرسوم شدنش نمیگذره یه روش مدرن اجرای سنگ محسوب میشه. در این روش طبق مراحل زیر عمل میشه.
- سطح نما رو شاسی کشی میکنن.
- پشت سنگ گیرههای پین دار نصب میشه.
- حالا سنگ به صورت کشویی وارد شاسی میشه.
از معایب مهم این روش اینه که نماهای شکسته رو نمیشه باهاش اجرا کرد.
سوالات متداول
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
- مشاوره تخصصی رایگان
- معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
- ضمانت قیمت
- ضمانت پیش پرداخت
- ضمانت پروژه
- مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت میگیرد.
- مشاورهی مستقیم با کابینتسازی که برای اجرای کار به شما معرفی شدهاست.
نظرات کاربران
نظرات کاربران