اگه می خواید کابینت بسازید اما با ام دی اف (یعنی تخته فیبری که تراکم متوسط داره) آشنایی ندارید، پس با این مطلب همراه باشید.
ام دی اف جزو بهترین موادیه که می تونید از اون در کابینت سازی و ساخت درب کابینت استفاده کنید، اما اگر خودتان می خواید تنهایی کابینت بسازید، باید بیشتر با راه ها و روشهای ساختن کابینت ام دی اف آشنا بشید.
هرچند ما اصلا پیشنهاد نمیکنیم خودتون اینکارو بکنید اما اگه کنجکاو هستین که بدونین چطور کابینت ام دی اف ساخته میشه و اگه میخواید با نکاتی در زمینه طراحی کابینت ام دی اف و ساخت درب کابینتهای ام دی اف آشنا بشید، با این مطلب همراه باشید.
راستی در ویدئوی انتهای مقاله میتونین یکی از ساده ترین راه های ساخت در کابینت ام دی اف رو مشاهده کنین.
بیشتر با ام دی اف آشنا بشیم!
شما می تونید ورق ام دی اف رو در فروشگاههای مختلف به راحتی پیدا کنید. ام دی اف در ضخامتهای مختلف حتی از 3 میلیمتر تا 225 میلیمتر در بازار وجود داره. شما می تونید با توجه به نیازتون، ام دی اف مناسبتون رو تهیه کنید. معمولا برای ساخت درب کابینت به متریال با ضخامت 16 تا 20 میلیمتر نیاز هست.
از طرفی، ورق های ام دی اف ابعاد نسبتاً بزرگی دارن و سنگین هستن، به همین خاطر برای بارگذاری ورقه های ام دی اف به وسیلهای برای حمل و نقلیه چوبها در کارگاهتون نیاز دارید.
ام دی اف به خاطر اینکه از مواد فشرده ای مثل رزین ها و الیاف چوبی ساخته شده، سنگین است. ام دی اف شبیه یه تخته چوبه که از طریق فشرده سازی آماده شده و در اختیار کاربران قرار گرفته.
ساخت کابینت MDF معمولا کیفیت خوبی داره و از مقاومت بالایی هم برخورداره.
اما در کنار ام دی اف ممکنه ورق ملامینه، یا تخته سه لا به گوشتون خورده باشه. ام دی اف نسبت به تخته سه لا چندین مزیت داره:
- مهمترینش اینه که مقاومت بیشتر نسبت به رطوبت داره.
- کاملاً پایداره و تاب برنمیداره.
- به دلیل اینکه قطعات سازنده آن ریزتر از تخته سه لا و نئوپان هست، فاقد تیکههای چوبه و در نتیجه، سطح صاف و یکدستی داره.
مزایای ساخت کابینت با ام دی اف چیست؟
قبل از اینکه کابینتهای زیبا و چشم نواز بسازید باید درباره مزایای ساخت کابینت با ام دی اف بیشتر بدونید. از جمله مزایای طراحی کابینت ام دی اف می تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کابینتهای ام دی اف مقاومت بالایی دارن، شما می تونید یه بار کابینت ام دی اف نصب کنید و چند سال از اون استفاده کنید.
- کابینتهای ام دی اف رو میشه به راحتی تمیز کرد، کافیه از یه ماده تمیزکننده برای این کار استفاده کنید. شما می تونید کابینتهای ام دی اف رو با یه دستمال، مقداری مایع تمیزکننده و آب تمیز کنید.
- طراحی کابینت ام دی اف زیبا و چشم نوازه، شما می تونید کابینت های ام دی اف رو در طراحیهای زیبا خریداری کنید و از اونها در آشپزخانه تون استفاده کنید.
- شما می تونید به ساختن کابینت ام دی اف خونه تون بپردازید و زیباترین کابینت های ام دی اف رو با سلیقه خودتون طراحی کنید.
حالا که متوجه شدید، خودتون می تونید به ساخت کابینت MDF بپردازید، احتمالا دوست داشته باشید مراحل ساخت و نکاتی درباره ساخت کابینت ام دی اف بدونین، نکاتی که میتونن به شما در این زمینه کمک کنن.
مراحل ساخت دربهای ام دی اف چیست؟
1- طراحی درب کابینت: در صورتی که بدنه کابینت از جنس چوب، تخته سه لا یا هر جنس دیگهای باشه، میشه برای درب از جنس ام دی اف استفاده کرد. یک تکنیک در طراحی درب کابینت این است که، لبهی بیرونی پانل رو به صورت گرد برش میدن تا به عنوان دستگیره (بهش میگن دستگیره مخفی کابینت) استفاده بشه.
2- برشکاری و ایجاد طرح روی سطح درب: در این مرحله بر اساس اندازههای دقیقی که گرفتیم شروع می کنیم به برشکاری. همچنین زبانههای لازم برای اتصال قطعات به یکدیگر رو ایجاد میکنیم.
3- اتصال قطعات به یکدیگر: در این مرحله برای اتصال میتونیم از چسب چوب استفاده کنیم تا قطعات روی هم قرار بگیرن. در نهایت با میخ یا هر وسیله دیگه اتصال نهایی رو انجام میدیم.
4- آماده کردن کار برای اتمام: در این مرحله لبههای کار باید سنباده زده بشه و در صورت وجود سوراخ روی سطح، با استفاده از مواد پر کننده ترمیم و بعد از خشک شدن به وسیله سنباده صاف و یکدست بشه.
5- رنگآمیزی: درب ام دی اف به ویژه لبهها رو با روغن بر پایه پرایمر یا هر نوع آستری رنگ کنین. صبر کنین تا خشک بشه و سپس سنباده بزنین (البته ممکنه از ورقهای ام دی اف روکش دار استفاده کنید که در این صورت نیاز به رنگ آمیزی نیست).
6- نصب دربها: لولاها رو در محل مناسب به درب نصب کنین و درب رو سرجای خودش قرار بدین. در صورتی که نیاز به نصب دستگیره دارین، قبل از هرکاری محل نصب رو علامت گذاری کنین. بعد از علامت زدن چک کنین که علامتها در یک ردیف قرار گرفته باشن.
7- نصب آرام بند یا ضربهگیرهای پلاستیکی : برای اینکه درب ها به راحتی و بدون سر و صدا بسته بشن، از آرام بند استفاده میکنیم. در صورتی که از آرام بندها استفاده نشه، می تونیم از ضربه گیرهای پلاستیکی استفاده کنیم که در لبه خارجی در بالا و پایین درب قرار میگیره.
در صورت لزوم میشه از قفل کودک برای آرامش خیال پدر و مادر بر روی درب کابینت mdf استفاده کرد.
چه نکاتی را در حین ساخت کابینت ام دی اف در نظر بگیریم؟
در ابتدا باید بدونید که قیمت کابینت ام دی اف ارزون نیست، پس حتما بودجه زیادی را برای خرید یا ساخت کابینتهای ام دی اف کنار بذارید تا بعدا دچار مشکل نشید. در ادامه لازمه به ترفندهایی که ذکر میشن توجه کنید:
- اگر به چوب، گرد و غبار چوب، چسب و مواد دیگهای که برای ساخت کابینت ام دی اف مورد استفاده قرار میگیرن حساس هستید، به ساخت کابینت ام دی اف نپردازید.
- سعی کنید اگر خودتون به طراحی کابینت ام دی اف می پردازید، ولی برای نصبش از یک متخصص کمک بگیرین (سلام ساختمان کارش همینه که در سراسر ایران متخصصینِ کابینت و کمد رو بهتون معرفی کنه).
- شما می تونید قبل از طراحی کابینت ام دی اف از افراد حرفهای کمک بگیرید، اینطوری در کمترین زمان ممکن می تونید کابینت مدنظرتون رو بسازید.
- حتما قبل از رنگ کردن کابینت ها، به نوع رنگ توجه کنید. شما نمی تونید هر رنگی رو برای کابینت های ام دی اف استفاده کنید. پس حتما قبل از اینکه رنگ کردن کابینتها رو شروع کنید، درباره نوع رنگ مناسب ورقههای ام دی اف بیشتر تحقیق کنید و بعدش تصمیم گیری کنید. باز هم پیشنهادمون اینه که از یک متخصص که کارش اینه مشورت بگیرین.
- حتما قبل از ساخت کابینت ام دی اف مراقب باشید که کابینتها دچار ترک خوردگی یا شکستگی نشن، چون در صورت ترک خوردگی یا شکستگی، کیفیت و زیبایی کابینت ها کاهش پیدا میکنه. و در صورت تعویض کابینت ها، هزینه تعویض اونها زیاد میشه.
- ورقههای ام دی اف رو میشه با میخ، منگنه و پیچ متصل کرد. به هیچ وجه از چکش برای اتصال کابینت های ام دی اف استفاده نکنید. چکش باعث میشه کابینت ها دچار خردگی و شکستگی بشن و این مسئله ورقههای ام دی اف رو زشت و زمخت میکنه.
- از تیغههای مخصوص برش قطعات ام دی اف استفاده کنید. اینطوری شما می تونید لبهها رو به راحتی برش بدید و هیچ مشکلی هم در زیبایی کابینت ها پیش نمیاد.
- برای اتصال درب کابینت به بدنه کابینت ام دی اف، حتما از پیچ و مهره استفاده کنید. اینطوری هیچ جای خرابی و سوراخی روی کابینت ها باقی نمیمونه.
- اگر به کاغذهای سنباده کشی نیاز داشتید، حتما از سنبادههای مخصوص ورقههای ام دی اف استفاده کنید. به طور کلی نیاز نیست همه قسمتهای ورق ام دی اف سنباده بخوره، فقط لبهها باید برای رنگآمیزی آماده بشه.
- ام دی اف به دلیل رزینهایی که داره، مادهای سخت است و تیغ اره در اثر استفاده مداوم کند میشه. در نتیجه تیغ اضافی برای این مواقع در نظر داشته باشین تا وقتتون گرفته نشه.
- ورقهای ام دی اف باید به صورت مستقیم بریده بشن در غیر این صورت برامون دردسر ایجاد میشه. برای این کار حتما نیاز به اره رومیزی نداریم و میشه با اره معمولی به همراه گیره، کار رو انجام داد.
- در صورتی که ساخت درب به صورت تکراری انجام میشه و دهانه های با اندازه یکسان دارین، باید همه دهانه ها رو اندازه بگیرین. به دلیل اینکه تفاوت کوچک در اندازهها میتونه دردسر ایجاد کنه و باعث افزایش زمان ساخت و هزینه بشه.
- و نکته آخری که باید حین طراحی کابینت ام دی اف در نظر داشته باشید، اینه که نباید اجازه بدید کابینتها حین ساخت، خیس و کثیف بشن.
اگر به کابینت ام دی اف و ترکیبات آن علاقمند هستید پیشنهاد می کنم مقاله “7 مدل جدید کابینت ترکیبی هایگلاس و ام دی اف که الان مد شده!” را نیز مطالعه کنید.
نگهداری از درب ام دی اف پس از ساخت
- بعد از ساخت درب، به نگهداری اون باید خیلی توجه کنیم. درب ام دی اف باید از رطوبت دور نگه داشته باشه. در صورت خیس شدن و تورم ورق ام دی اف، نمیشه کاری کرد و درب باید تعویض بشه.
- لبههای ام دی اف نسبت به ضربه حساس هستند. در صورت برخورد وسایل به لبهها و ایجاد آسیب، برای ترمیم ورق ام دی اف راه حلی جز تعویض اون وجود نداره.
- درب ام دی اف به راحتی با آب و صابون تمیز میشه. اگه به محلول قویتری نیاز داشتین، میشه به آب و صابون کمی سرکه اضافه کرد. فقط یادتون باشه بعد از تمیزکاری، سطح ام دی اف باید خشک بشه، در غیر این صورت، رنگ آسیب میبینه.
ویدئوی ساخت کابینت ام دی اف
در ویدئوی زیر میتونین خیلی ساده یکی از روش های ساخت در کابینت ام دی اف (اف دی اف بدون روکش) رو مشاهده کنین:
سوالات متداول
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
- مشاوره تخصصی رایگان
- معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
- ضمانت قیمت
- ضمانت پیش پرداخت
- ضمانت پروژه
- مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت میگیرد.
- مشاورهی مستقیم با کابینتسازی که برای اجرای کار به شما معرفی شدهاست.