4.1 0

دکوراسیون هال و پذیرایی ایرانی

  23 آبان 1402     -      تاریخ انتشار:  23 اسفند 1401
دکوراسیون هال و پذیرایی ایرانی

آیا به دنبال ایده ی خوبی برای دکوراسیون پذیرایی ایرانی می‌گردین؟ آیا پذیرایی کوچکی دارین و می‌خواین بهترین چیدمان رو داشته باشین تا مهمان‌های خودتون رو تحت تاثیر قرار بدین؟چقدر با مفهوم نشیمن در دکوراسیون ایرانی آشنایی دارین؟ در مورد شاه‌نشین‌ها و تالار ها در دکوراسیون پذیرایی ایرانی چی می‌دونین؟؟

در این مقاله در 2 بخش مجزا، ابتدا به بررسی دکوراسیون پذیرایی ایرانی و چیدمان آن و سپس مدل های دکوراسیون پذیرایی ایرانی می‌پردازیم. بعد از آن در ادامه، در مورد شاه نشین، نشیمن و تالار در دکوراسیون ایرانی، کاملا صحبت می‌کنیم و متوجه میشیم که «شاه‌نشین + نشیمن» یعنی چه!؟

دکوراسیون پذیرایی ایرانی و چیدمان آن

دکوراسیون پذیرایی کوچک ایرانی می تونه عناصر مختلفی داشته باشد. یکی از نکات مهم اینکه فضای کافی برای حرکت خودتان و مهمان‌ها داشته باشید. میز را هم جایی قرار بدید که وقتی کسی بلند میشه و میشینه پاش بهش برخورد نکنه. در تصویر دکوراسیون هال و پذیرایی کوچک زیر می‌بیند که میز به اندازه کافی فاصله دارد.

دکوراسیون پذیرایی کوچک 1

انتخاب مبل و فرش کردن برای چیدمان پذیرایی کوچک هم می تونه کار سختی باشه. پذیرایی شما می تونه با یک چیدمان سنگین و رنگین همراه با رنگ‌های تیره و آبی و طلایی، حالت رسمی تری به خودش بگیره.

پذیرایی کوچک 2

یا میتونید از یک مبل کوچک سه نفره با رنگ روشن استفاده کنین و در کنارش یک مبل چرمی راحتی بگذارین. همین تضاد رنگ کافی برای دکوراسیون پذیرایی کوچک ایرانی شما ایجاد می‌کنه. همون طور هم که داخل عکس می‌بینین اینجا از فرشی با رنگ‌های قرمز و قهوه‌ای استفاده شده تا با محیطش هماهنگ‌تر باشه. استفاده از گلیم‌های دست بافت هم می تونه اتاق رو جذاب کنه.

پذیرایی کوچک 3

ترکیب مدل‌های قهوه‌ای و چرمی با وسایل چوبی فضای پذیرایی را کلاسیک و رسمی‌تر می‌کنه. از عکس دکوراسیون داخلی پذیرایی کوچک زیر می تونید ایده‌های هم برای چیدمان و نحوه قرار دادنش بگیرین.

پذیرایی کوچک 4

ترکیب رنگ قرمز برای مبل و فرشی که به آبی بزنه تضاد جذابی ایجاد می‌کنه. به علاوه مبل‌های زیر همگی بدنه ی چوبی دارند. یک سبک چیدمان ایرانی لاکچری.

پذیرایی کوچک 5

در تصویر بالا هم یک نمونه دکوراسیون پذیرایی بزرگ ایرانی رو میبینیم با فضای خالی زیادی در طراحی اون تعریف شده و البته این موضوع به شکوه این پذیرایی اضافه کرده.

مرکز توجه را تعریف کنید

در تصویر زیر از مبل راحتی بلندی استفاده شده که می توان موقع تماشای تلویزیون بیشتر از آن استفاده کرد. یا حتی موقع عکس گرفتن می‌توان از آن بهره برد. با دکوراسیون هال و پذیرایی کوچک به شکل درست فاصله میز به خوبی رعایت شده. شاید شما هم دوست داشته باشید برای پذیرایی خود از کاغذ‌های دیواری استفاده کنید.

پذیرایی کوچک 6

سعی کنید مرکز توجه را در دکوراسیون هال و پذیرایی کوچک تعریف کنید. این مرکز توجه می تواند تلویزیون، شومینه یا منظره ی بیرون از خانه باشد.

مدل های دکوراسیون پذیرایی ایرانی

در ادامه به بررسی مدل های دکوراسیون پذیرایی ایرانی می‌پردازیم. اما این پایان مقاله نیست! بلکه بعد از دیدن این مدل ها تازه می‌خواهیم با شاه نشین، تالار و نشیمن در دکوراسیون ایرانی آشنا بشیم و به بررسی تفاوت‌ همه‌ی آن‌ها با هم، بپردازیم.

پذیرایی کوچک 8

پذیرایی کوچک 7

زیبای شومینه به روزهای سرد زمستانی ست و حتی یکی از منابع روشنایی اتاق می تواند بشود. در تابستان هم میشه کنار وسایلی تزئینی قرار داد و هیچی از زیبایش کم نمی‌کنه.

پذیرایی کوچک 9

به دکوراسیون پذیرایی کوچک زیر نگاهی بیندازید. رنگ‌های قوی و رنگارنگی درش استفاده شده و اگر دقت کنید همه مبل‌ها به سمت تلویزیون یا شومینه نیستن. تعریف نقطه تمرکز خوبه ولی لازم نیست همه مبل‌ها به سمتش باشن. این پذیرایی نقطه قوتش از کتابخانه اش هستش. شاید شما هم بخواید همچنین کاربری داشته باشید.

پذیرایی کوچک 10

یا شاید هم دوست دارید دکوراسیون داخلی پذیرایی کوچک طوری باشه که افراد راحت لم بدهند و به صحبت بپردازن.

پذیرایی کوچک 11

شاید استفاده از مبل‌های دایره‌ای شکل همراه با یک میز زیبای دایره ای، برای این نوع اجتماعات ایده خوبی باشه.

پذیرایی کوچک 13

پذیرایی کوچک 12

مدل مبلمان مدرن با رنگ‌های خنتی و یک فرش دست بافت زیبا می تونه دکوراسیون داخلی پذیرایی کوچک زیبا کنه.

پذیرایی کوچک 14

ولی همانقدر هم مدل‌های کلاسیک خارجی و ایرانی می تونن جذاب باشند.

پذیرایی کوچک 15

به این مدل قدیمی نگاه کنید. سبکی کاملا سنتی داره و به جای فرش از سنگ و سرامیک‌های رنگی و طرح دار استفاده کرده.

پذیرایی کوچک 16

امیدواریم از این ایده‌ها بتونید استفاده کنید و دکوراسیون هال و پذیرایی کوچک رو به بهترین نحو انجام داده باشید. در ادامه هم چند عکس دیگر قرار داده ایم تا ایده‌های متفاوتی را ببینید و از میان آنها انتخاب کنید. و اما تازه به بخش جالبی از این مقاله رسیدیم! پس با ما همراه باشین تا مطالب جذابی رو در مورد  «نشیمن در معماری ایرانی، از شاه نشین تا هال»  برای شما توضیح بدیم.

پذیرایی کوچک 17

پذیرایی کوچک 18

پذیرایی کوچک 20

نشیمن در معماری ایرانی، از شاه‌نشین تا هال

نشمین از گذشته تا کنون یکی از بخش‌های مهم و ضروری خانه در سبک دکوراسیون ایرانی بوده و هست که فضایی دنج و آرام رو به وجود میاره و برای محفل‌های خانوادگی و دوستانه مناسب‌ترین فضاست. در معماری گذشته ایران به این فضا شاه‌نشین یا تالار گفته می‌شده و امروز بیشتر با هال، نشیمن و پذیرایی ازش اسم می‌بریم. البته در تعریف، این‌ها با هم تفاوت‌هایی دارن ولی هدف کلی یک چیز بوده و ظاهر و عناصرش تغییراتی کرده. در ادامه می‌خوایم ببینیم هر کدوم از این اسامی چه تعریف و ویژگی‌هایی دارن و تفاوت همه این‌ها با هم در چه چیزهایی هست.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-5

شاه‌نشین در دکوراسیون ایرانی به چه معناست؟

شاه‌نشین بخشی از خانه بوده که طراحی منحصربه‌فردی داشته و به نوعی مهم‌ترین و مجلل‌ترین فضای خانه به حساب میومده که اغلب برای پذیرایی از مهمون مورد استفاده قرار می‌گرفته. این طراحی در ایران قدیم ریشه‌ای سنتی و اصیل داشته و تمام جزئیات اون فکرشده و زیبا اجرا می‌شده و تزئیناتی مثل آینه‌کاری و گچبری اون رو اصیل‌تر می‌کرده.

نشیمن-ایرانی-1

ویژگی‌های خاص شاه‌نشین چیست؟

  1. شاه‌نشین معمولا در قسمت شمالی ساختمان قرار می‌گرفته، چون نور بسیار خوبی داره و به دلیل وجود سه یا پنج دری که با شیشه‌های رنگی و مشبک، اُرُسی (پنجره‌ای که رو به بالا باز میشه) زیبایی این فضا رو دو چندان کردن و نقش عملکردی مهمی در این محیط ایفا می‌کنند، بهش سه دری یا پنج دری هم گفته میشه.

نشیمن-ایرانی-2

2. سقف شاه‌نشین معمولا نیم‌گنبدی و با ارتفاع زیاد بوده و درون این گنبد رو با آینه‌کاری تزئین می‌کردن. همین جزئیات باعث میشن هوای این فضا خنک‌تر باشه و وقتی نور از شیشه‌های رنگی عبور می‌کنه و با آینه‌کاری‌ها برخورد داره، نقش خیلی زیبایی رو در کف ایجاد کنه.

3.یکی از ویژگی‌های مهم شاه‌نشین، حوضی هست که دقیقا روبروی شاه نشین قرار می‌گیره و وجود آب باعث خنکی و مطبوع شدن هوا میشه و ترکیب آب و نور و شیشه‌های رنگی بازهم نقش و طرح‌های جذابی رو به وجود میاره.

نشیمن-ایرانی-34. داخل پنج دری‌ها فضایی تو رفته با ارتفاعی بالاتر از بقیه قسمت‌ها وجود داره که معمولا بزرگ خانواده در اون قسمت می‌شینه. البته این رو هم باید بگیم که همه خانه‌های ایرانی شاه‌نشین نداشتن.

نشیمن-ایرانی-4

تالار در نشیمن های ایرانی چه فضایی بوده؟

تالار در معماری قدیم ایران درواقع فضایی بوده برای نمایش اوج هنر ایرانی؛ بیشترین تزئینات در این فضا استفاده می‌شده که شامل گچبری‌های ظریف و پرکار، آینه‌کاری، نقاشی روی گچ، مقرنس و چوب‌های تزئین شده می‌شود و اون رو از سایر فضاها و اتاق‌ها کاملا متمایز می‌کرده. تالارها اهمیت بیشتری از سه دری و پنج دری داشتن و برای پذیرایی از مهمون‌های خیلی خاص از چنین فضایی استفاده می‌کردن و مسلما همه خانه‌ها تالار نداشتن..

نشیمن-ایرانی-5

نشیمن در معماری قدیم ایرانی به چه فضایی گفته میشه؟

وقتی از معماری قدیمی ایرانی و نسبتا اشرافی اون‌ها دور بشیم و بخوایم خانه افراد متوسط جامعه رو بررسی کنیم، اغلب خانه‌ها از چندین اتاق تشکیل میشن که یا کاملا از هم تفکیک شدن و یکی از اون‌ها که بزرگتر و پرنورتر هست، به آشپزخانه نزدیک‌تره و در مجاورت ورودی قرار داره به عنوان نشیمن و محل پذیرایی از مهمان استفاده میشه. گاهی هم در نقشه خانه‌ها، دو اتاق در مجاورت هم قرار داشتن که با یک در چوبی از هم تفکیک می‌شدن و در صورت لزوم این در چوبی باز گذاشته می‌شد و فضایی یکسره به وجود می‌آورد و ابعاد رو وسیع‌تر می‌کرد.

نشیمن-ایرانی-6

در صورتی که خانه به حیاط دسترسی داشته باشه، نشیمن به صورت مستقیم یا با ایوان به حیاط راه داره و اگر مسیر رسیدن به نشیمن از ورودی اصلی تعریف بشه، معمولا از یک راهرو یا هال کوچک عبور می‌کرده و به نشیمن می‌رسیده.

نشیمن-ایرانی-7

نشیمن اتاق ساده‌ای بود که تا حد ممکن با پنجره‌های وسیع پر از نور می‌شد، کف رو با فرش پوشونده بودن و چند طاقچه و گل و گلدون هم در اطراف دیده می‌شده. کنار دیوارها پشتی و متکا‌هایی با پارچه‌های گلیمی یا ترمه دیده میشه و شاید یک ضلع از اتاق با تشکچه‌ای مزین شده باشه که برای احترام بیشتر به مهمان و بزرگتر استفاده می‌شده. پای ثابت همه اتاق‌های نشیمن یک سماور و سینی پر از استکان و قندون بوده که نشون از مهمون‌نوازی فرهنگ ایرانی داره.

نشیمن-ایرانی-8

نشیمن در معماری امروز ایرانی به چه فضایی گفته میشه؟

اگر به خانه‌های امروزی نگاهی بیندازیم، دیگه خبری از شاه‌نشین، تالار یا حتی نشیمنی با سماور و طاقچه نیست. معماری مدرن، نشیمن یا هال رو فضایی برای دورهم جمع شدن می‌دونه که معمولا از یک یا دو مجموعه مبل، فرشی در فضای خالی بین مبل‌ها، تلویزیون، بعضا کتابخانه و شومینه یا بخاری (شوفاژ) با پنجره‌های ساده بزرگی تشکیل شده که با پرده‌هایی چندلایه پوشونده شدن و اعضای خانواده و دوستان چند ساعتی رو در این فضا پیش هم باشند.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-1

در سایر موارد اگر فضای بیشتری رو در اختیار داشته باشیم، نشیمن محیطی میشه صمیمی و دنج‌تر برای محفل‌های خانوادگی و وقت‌گذرونی و فضای دیگری رو به عنوان پذیرایی برای مهمان و حالتی عمومی‌تر در نظر می‌گیریم که می‌تونه با دیوار، پارتیشن، شومینه یا حتی فضای غذاخوری از هم تفکیک بشه یا حتی در طبقات جدا تعریف بشن و اصلا به هم دید نداشته باشند. در این صورت مبلمان استفاده شده در این دو فضا کاملا با هم متفاوت هست تا اتمسفر متفاوتی رو ایجاد کنه.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-1

«شاه‌نشین + نشیمن» یعنی چه؟

احتمالا بعد از خوندن توضیحات بالا به این نتیجه برسید که بین شاه‌نشین قدیمی با نشیمن کنونی تفاوت‌های زیادی هست و این کاملا درسته اما هدف یکسانه؛ محلی برای جمع خانواده و دوستان و تفریح و استراحت. اگر الان استفاده از حوض، سقف قوسی یا تزئیناتی مثل گچبری و آینه‌کاری مرسوم نیست، میشه نکات مثبت هر دوران رو درنظر گرفت و اون‌ها رو باهم تلفیق کرد تا هم معماری باتوجه به تکنولوژی و شرایط روز داشته باشیم و هم هویت معماری ایرانی رو از دست ندیم.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-2

  • خانه‌های امروزی اغلب پنجره‌های بزرگی دارن اما همیشه با پرده پوشیده هستن، چون محرمیت همچنان در فرهنگ ما اهمیت داره و مسلما نور تمام روز آرام‌بخش نیست و گاها شدت اون آزاردهنده میشه. برای حل این مشکلات میشه از سایه‌بان‌ها، نما یا پنجره‌های مشبک استفاده کرد که با نقوش ایرانی شکل گرفتن و در عین عبور نور، اون رو فیلتر می‌کنند.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-3

  • عناصر ایرانی مثل فرش، تابلوهایی هنری شامل نقاشی، خط و …، ظروف سفالی یا مسی و حصیری به عنوان تزئین و پذیرایی که همگی برگرفته از هنرهای اصیل ایرانی هستن رو در محیط خانه و نشیمن استفاده کنید.

دکوراسیون-پذیرایی-ایرانی-4

  • در صورت جدا بودن فضای نشیمن و پذیرایی، حریم فضاها رو در نظر بگیرید، یعنی پذیرایی جزو فضاهای عمومی محسوب میشه و نشیمن نیمه خصوصی هست، پس دید و دسترسی به اون‌ها رو متناسب با نوع فضا طراحی کنیم.

سوالات متداول

چطور ثبت درخواست کنیم؟
روی لینک زیر کلیک کرده و برای دریافت مشاوره رایگان ثبت نام کنید:
ثبت درخواست کابینت، کمد و دکورهای چوبی
سلام ساختمان چیست؟
سامانه لاوان ماندگار ساختمان، با نام اختصاری سلام ساختمان، یک شرکت عضو پارک علم و فناری است، که در حوزه دکوراسیون داخلی چوبی مثل اجرای کابینت و کمد فعال است.
تا به حال بیش از 4000 پروژه کابینت و کمد در سلام ساختمان اجرا شده است.
سلام ساختمان چه مزیتی دارد؟
برخی از ویژگی‌های سلام ساختمان که به شما کمک می‌کند تا با خیال راحت پروژه‌ی خود را اجرا کنید، عبارت است از:
  • مشاوره تخصصی رایگان
  • معرفی یک یا 2 کابینت ساز ارزیابی شده در شهر شما
  • ضمانت قیمت
  • ضمانت پیش پرداخت
  • ضمانت پروژه


از زمان ثبت نام تا زمان تماسِ مشاور، چقدر طول می کشد؟
اگر در شهرهای محدوده‌ی سلام ساختمان باشید (تهران، خراسان رضوی، البرز، اصفهان، کرمان، خوزستان، فارس، گیلان، آذربایجان شرقی، قم، مازندران)، کمتر از 12 ساعت کاری طول میکشد تا مشاور سلام ساختمان با شما تماس بگیرد.

مشاوره ی سلام ساختمان رایگان است؟
بله، مشاوره در سلام ساختمان رایگان است. در سلام ساختمان دو نوع مشاوره داریم:
  • مشاوره با پشتیبانان سلام ساختمان که بعد از ثبت نام شما در سایت صورت می‌گیرد.
  • مشاوره‌ی مستقیم با کابینت‌سازی که برای اجرای کار به شما معرفی شده‌است.
هر دوی این‌ها رایگان است.
بازدید حضوری در سلام ساختمان رایگان است؟
                      بله بازدید حضوری از پروژه ها بصورت رایگان انجام می‌شود.
                  آیا سلام ساختمان طراحی هم انجام می‌دهد؟
بله. ما می‌توانیم کابینت‌سازهایی به شما معرفی کنیم که به صورت حرفه ای طراحی انجام می‌دهند. فقط کافیست به پشتیبان خود اطلاع دهید که نیاز به طراحی دارید.
آیا طراحی در سلام ساختمان رایگان است؟
اگر پروژه خود را با کابینت سازی که برای شما طراحی کرده است اجرا کنید، طراحی به عنوان تخفیف پروژه خواهد بود و برای شما رایگان است. اما اگر بعد از انجام طراحی به این نتیجه رسیدید که مایل نیستید با همان کابینت ساز پروژه‌ی خود را اجرا کنید، هزینه طراحی از شما دریافت می‌شود.
نوشته شده توسط: سهیلا   معاونی
سهیلا هستم، سرپرست بخش محتوای سلام ساختمان. از سال 1398 در زمینه محتوا مشغول به فعالیت هستم.

ما درخدمتیم! از اینجا درخواست بدین تا با شما تماس بگیریم

نظرات کاربران

نظرات کاربران
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments